Рођена је 1978. године у Београду. Дипломирала је банкарство и финансије на Економском факултету у Београду, а магистрирала финансије и менаџмент на SDA Bocconi  универзитету у Милану и UCLA Андерсон школи менаџмента у Лос Анђелесу.

Објавила је неколико научних радова на тему јавно-приватних партнерстава и пројектног финансирања у сарадњи са Универзитетом у Београду и била је гост предавач на мастер студијама University College London, као и на Економском факултету у Београду.

Од октобра 2022. до маја 2024. била је на функцији министарке рударства и енергетике.

На позицију министра енергетике и рударства дошла је са места члана Извршног одбора НЛБ Комерцијалне банке, где је била задужена за корпоративно и инвестиционо банкарство. Значајан део каријере, од 2016. до 2021. године,  провела је на позицији директорке Регионалног представништва Европске инвестиционе банке (ЕИБ) за Западни Балкан, највеће мултилатералне финансијске институције на свету и једног од највећих кредитора земаља Западног Балкана.

У Владу Републике Србије донела је богато дводеценијско међународно искуство финансирања великих корпорација, инвестиција и пројеката из области енергетике, транспорта, телекомуникација, иновација и других индустрија, али и искуство у финансирању малих и средњих предузећа, која су стуб националне привреде.

Пре доласка на функцију у ЕИБ-у у Београду, била је у седишту ЕИБ-а у Луксембургу менаџер за Србију, Северну Македонију и Албанију, али и задужена за пројекте јавно-приватног партнерства и пројектна финансирања укључујући Ирску, Француску, Велику Британију и земље Бенелукса, када је и награђена од стране Project Finance magazine за Европску трансакцију године у авио-сектору 2013. године.

Француско-српска привредна комора доделила јој је признање за допринос у унапређењу француско-српских економских односа, 2023. године организација WISE Србија прогласила ју је лидером одрживе енергетике, док ју је Универзитет SDA Bocconi уврстио међу 99 најистакнутијих жена које мењају будућност, а које су студирале на том универзитету.

Пре каријере у банкарству, радила је у медијима и комуникацијама.

Добила је признање за извештавање са ратишта у Авганистану 2001. године од Националне академије за телевизију, уметност и науку САД-а.

Говори енглески, француски, италијански и руски језик.

Удата, мајка Душке и Милана.

Дубравка Ђедовић Хандановић