Рођен је у Београду 20. априла 1972. године. Историчар је, преводилац, сценариста и један од водећих стручњака у области интегралне заштите и управљања културним наслеђем.

Обављао је дужности управника Народне библиотеке Србије, директора Музеја жртава геноцида, државног секретара за културу и друге.

Бави се дипломатском историјом, Холокаустом, односом државе и традиционалних верских заједница у 20. веку, културном историјом и културом сећања.

Аутор је више десетина научних радова и књига, међу којима се посебно истиче научна монографија под насловом „Кућа несагоривих речи: Народна библиотека Србије 1838-1941”.

Учесник је бројних међународних стручних и научних скупова. Похађао је специјализоване едукације у Јерусалиму и Лондону из области државне управе и истраживања Холокауста, као стипендиста британске и израелске владе.

Коаутор је Националне поставке Републике Србије „Војни меморијали и места страдања из Другог светског рата”, као и изложби „Петар Први Карађорђевић краљ и ратник” и „Сећајте се моји мене јер ме више нема”.

Иницијатор је више пројеката реализованих под покровитељством Унеска, као и иницијатор, координатор или стручни консултант у реализацији више десетина националних и међународних научних скупова и изложби.

Током рада у Народној библиотеци Србије посебну пажњу посветио је заштити и обогаћивању националног фонда, стручном раду, издавачкој делатности, као и унапређењу међународне библиотечке сарадње.

Успоставио је модел националне библиотеке као мултифункционалне установе културе и Национални дан књиге, утемељио Националну награду у области библиотекарства Јанко Шафарик и основао Фондацију Народне библиотеке Србије.

Од маја 2021. године је на челу Музеја жртава. Током обављања дужности директора овог музеја, спровео је потпуну реорганизацију те националне установе културе.

Крајем јануара 2022. године основао је и Фондацију Музеја жртава геноцида, чији је основни циљ и задатак да пружа континуирану материјалну и логистичку подршку у реализацији програма ове установе.

Главни је и одговорни уредник књига које су добиле престижна национална и међународна признања.

Добитник је бројних плакета, захвалница и признања.

Дејан Ристић