Најавe и обавештења

26.09.2017. |
Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић боравиће у Краљевини Шпанији, у уторак и среду, 26. и 27. септембра, поводом отварања Конзулата Србије на чијем ће челу бити почасни конзул Хуан Карлос Триљо Бигори.

Свечани акт поводом отварања Конзулата одржаће се у среду, 27. септембра, у Комори за трговину и индустрију града Сарагосе, када ће се Дачић уписати у почасну књигу коморе.

Током боравка у Сарагоси, први потпредседник Владе ће се састати са председником парламента Аутономне регије Арагон, представником Владе Краљевине Шпаније у Аутономној регији Арагон, као и са градоначелником Сарагосе.
26.09.2017. |
Министар за европске интеграције у Влади Републике Србије и национални ИПА координатор Јадранка Јоксимовић боравиће у уторак и среду, 26. и 27. септембра, у Бриселу.

Јоксимовић ће током боравка у Бриселу потписати са комесаром ЕУ за суседску политику и проширење Јоханесом Ханом финансијски споразум за секторску буџетску подршку за сектор образовања у оквиру националног акционог програма ИПА 2016 у висини од 27,4 милиона евра.

Она ће разговарати са известиоцем Европског парламента за Србију и председавајућим Комитета за спољне послове (AFET) Дејвидом Мекалистером.

Такође, Јоксимовић ће се састати са амбасадорима држава чланица ЕУ акредитованим у Бриселу, представницима Европске комисије и Европске службе за спољне послове – EEAS, које ће упознати са досадашњим и будућим активностима у процесу приступања и са којима ће разговарати о перспективи отварања нових поглавља.
26.09.2017. | 09:30
Национална комисија за реформе и развој Народне Републике Кине званично ће посетити Србију у периоду од 26. до 28. септембра.

Делегацију Народне Републике Кине поред представника државног сектора, чине и представници привредног сектора, за које ће овом приликом бити организовани сусрети са српским ИКТ привредницима.

Делегацију Републике Србије чине представници Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Канцеларије за информационе технологија и е-управу Владе Србије и Канцеларије премијера Србије.

У оквиру посете у среду 27. септембра, у 10 часова, у Палати Србија, Булевар Михајла Пупина 2, у сали "Југославија", биће одржан скуп под називом "Информатички пут свиле за информатичку повезаност".

Поздравна обраћања имаће шефови делегација обе стране – државни секретар Министарства трговине, туризма и телекомуникација Владе Републике Србије Татјана Матић и заменик генералног директора Сектора за индустрију високе технологије Националне комисије за реформе и развој НР Кине Ву Хао, као и амбасадор НР Кине у Србији Ли Манчанг.

Уводни говор о дигиталној економији Србије одржаће представник Привредне коморе Србије (ПКС) Јелена Јовановић.

Овом приликом биће потписан План активности на спровођењу Меморандума о разумевању и унапређењу развоја Информатичког пута свиле за информациону повезаност, који су прошле године у Београду потписали потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић и председник Националне комисије за реформе и развој НР Кине Сју Шаоши.

Након отварања биће одржан званични састанак на којем ће државне делегације разговарати о иницијативи "Појас и пут" и имплементацији Меморандума о разумевању и унапређењу развоја Информатичког пута свиле за информациону повезаност.

У Б2Б сусретима учествоваће представници 20 кинеских и 35 српских компанија ИКТ индустрије.

За државнике и привреднике НР Кине у четвртак, 28. септембра, у 9.30 часова биће организована посета Регионалном поштанско-логистичком центру "Београд" Поште Србије, Угриновачка 210 б, Београд.

Неопходно је послати акредитације за представнике медија који су заинтересовани да прате догађај најкасније до уторка, 26. септембра, до 13 часова, на имејл stefan.cupurdija@mtt.gov.rs.

За додатне информације можете контактирати број телефона: 011/202-00-60.

Додатне информације о догађају можете погледати у прилогу.
26.09.2017. | 10:00
Регионална презентација Програма EXCHANGE 5 и јавног позива за ову грант шему биће одржана у Београду у уторак, 26. септембра, у 10 часова, у Клубу посланика, Толстојева 2.

На скупу ће се обратити министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, генерални секретар СКГО Ђорђе Станичић и шеф II сектора операција Делегације Европске уније у Србији Штефен Худолин.

Након уводних обраћања, представници локалних самоуправа биће упознати са позивом за подношење предлога пројеката у оквиру Програма Exchange 5, процедуром пријављивања, темама, условима и роковима за достављање предлога пројеката.

Предмет овог конкурса за доделу бесповратних средстава (грантова) јесте јачање капацитета локалних самоуправа у Републици Србији у области управљања имовином на локалном нивоу, у циљу приближавања јавне управе грађанима и привреди, а позив за подношење предлога пројеката - грант шема у оквиру Програма Exchange 5 објављен је 5. септембра.

Грант шему финансира Европска унија у оквиру Националног програма за Србију ИПА 2014, а биће реализована уз подршку Министарства за државну управу и локалну самоуправу, у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина, док је Тело за уговарање Министарство финансија, Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније (CFCU).

Износ средстава на располагању за овај позив је 3.300.000 евра, а локалне самоуправе могу да конкуришу са пројектима вредности од 120.000 до 200.000 евра, док је планирано трајање пројекта најмање 12, а највише 18 месеци.

Како би испунио услове конкурса за доделу гранта, подносилац предлога пројекта – водећи апликант мора бити јединица локалне самоуправе са територије Републике Србије, а пројектни предлог мора поднети у сарадњи са најмање једним коапликантом који мора бити локална самоуправа из истог или суседног округа са територије Републике Србије.

Рок за подношење предлога пројеката је 20. октобар.
26.09.2017. | 10:30
Министарство правде и Канцеларија за сарадњу са цивилним друштвом Владе Републике Србије организоваће трећи округли сто у оквиру јавне дебате о променама Устава Србије у области правосуђа, у уторак, 26. септембра, у 10.30 часова, у Вишем суду у Крагујевцу (велика сала).

Тема округлог стола је надлежност Високог савета судства и Државног већа тужилаца, а у уводном делу говориће помоћник министра правде и шеф Преговарачке групе за Поглавље 23 Чедомир Бацковић и директор Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом Владе Републике Србије Жарко Степановић.

Заинтересовани представници медија треба да акредитације (име, презиме и број личне карте) доставе на имејл uprava@kg.ap.sud.rs најкасније до уторка, 26. септембра, у 8 часова.
26.09.2017. | 11:00
У оквиру Програма подршке спровођењу мера равномерног регионалног развоја Србије, министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за регионални развој и координацију рада јавних предузећа Милан Кркобабић посетиће Крушевац у уторак, 26. септембра.

Кркобабић ће у 11 часова, у згради Градске управе, Газиместанска 1, одржати састанак са начелником Расинског управног округа Браниславом Весићем, градоначелником града Крушевца Драгијем Несторовић и помоћником градоначелника Марком Милојевићем.

Састанку ће присуствовати члан Академијског одбора за село САНУ Бранислав Гулан, директор Регионалне приредне коморе Крушевац Предраг Вукићевић, председник комисије за подстицање развоја пољопривреде Наташа Балчић, директор Института за крмно биље Зоран Лугић, представник задружног савеза, председници општина Расинског округа, директори и чланови земљорадничких задруга и пољопривредници.

Овај програм реализује се кроз учешће државе у економско-финансијским подстицајима за оснивање нових задруга и инвестиционе пројекте постојећих задруга у 2017. години и биће представљен презентацијом коју ће водити чланови Кабинета министра Кркобабића, уз подршку Академијског одбора за село САНУ.

Након састанка предвиђен је обилазак земљорадничке задруге „Еуро –Дуо Калем“ у месту Лазаревац, 25 километара од Крушевца.
26.09.2017. | 11:00
Потпредседник Владе Републике Србије и председник Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић посетиће Сремску Митровицу у уторак, 26. септембра.

Михајловић ће у 11 часова отворити Центар за оснаживање, намењен женама жртвама насиља и другим рањивим категоријама (Румски друм 65, Сремска Митровица).

Изјаве за медије предвиђене су у Центру за оснаживање.
26.09.2017. | 12:00
Помоћник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Зоран Милошевић предводиће церемонију полагања венаца и одавања почасти поводом обележавања 157-годишњице смрти кнеза Милоша Великог у уторак, 26. септембра, у 12 часова, у Саборној цркви у Београду.

Церемонија ће обухватити верски обред, полагање венаца и одавање почасти.

Организатор комеморативне свечаности је Одбор Владе Републике Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Венце ће, поред представника Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, положити и представници Министарства одбране и Војске Србије, као и удружења и грађани опредељени за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.
26.09.2017. | 13:00
Државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја Владе Републике Србије Анамарија Вичек присуствоваће отварању конференције "Отворени метод координације" у уторак, 26. септембра, у 13 часова, у хотелу "Парк".

Четврта по реду конференција "Отворени метод координације" биће организована у Београду уз експертску и техничку помоћ Европске комисије.

На конференцији ће учествовати по два представника из Финске, Норвешке, Шведске, Белгије, Грчке, Португала, Словеније, Хрватске, као и три европске организације које умрежавају школе и наставнике.
26.09.2017. | 14:00
Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Зоран Ђорђевић отвориће скуп на којем ће бити представљени нови механизми ресорног министарства у имплементацији процеса социјалне инклузије у уторак, 26. септембра, у 14 часова, у Палати Србија, Булевар Михајла Пупина 2, источни улаз, сала "Србија".

Скупу ће присуствовати представници Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва и представници међународних организација и амбасада у Србији.
http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/dogadjaji.php?id=1516
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs