Читај ми

"Нови српски пасош – ново лице Србије"

Влада Републике Србије, "Вечерње новости" и РТС покрећу акцију "Нови српски пасош – ново лице Србије" у циљу промоције нове путне исправе. После 90 година Република Србија добија пасош са обележјима своје државности.

 

Овом акцијом Влада Србије у сарадњи са "Новостима" и РТС-ом жели да промовише квалитет наше нове путне исправе, али и људе који представљају праве вредности нашег друштва.

У сарадњи са медијским партнерима, Влада Републике Србије позива грађане да кандидују људе из својих градова, места и села, али и из дијаспоре, који по њиховом мишљењу заслужују да буду носиоци првих пасоша, а медијски нису експонирани. Кандидовање почиње 10. марта и траје до 25. марта 2008. године. Прве 204 путне исправе Републике Србије почетком маја ће бити додељене најистакнутијим грађанима из Републике Србије и дијаспоре.

Цифра 204 узета је симболично због 204 године од обнављања српске државности.

 

КРИТЕРИЈУМИ

КРИТЕРИЈУМИ за носиоце првих 204 пасоша на основу којих ће жири одлучити о добитницима путних исправа:

о Људска изузетност – племенити и храбри подвизи

о Професионална изузетност – истакнути резултати у различитим професионалним областима (медицина, наука, уметност, привреда, пољопривреда и слично)

о Школска и факултетска изузетност – студенти и ученици који постижу изузетно запажене резултате у образовању

о Афирмација Републике Србије у иностранству

о Ниједан од кандидата не сме да буде до сада медијски експониран.

 

УСЛОВИ

УСЛОВ за добијање новог пасоша Републике Србије је правна могућност поседовања овог документа, односно да је кандидована особа:

о Уписана у књигу држављана Републике Србије

о Ако није уписана, да се за упис стиче један од услова из Закона о држављанству.

 

НОВИ ПАСОШ

На корицама пасоша, које су царско црвене боје, налазиће се име и грб Републике Србије, натпис "пасош", написан ћирилицом у златној боји и ознака да је пасош биометријски. На унутрашњој страни корица је натпис "Србија", наизменично ћирилично и латинично, који ће бити видљиви само на УВ светлу.

Први лист у пасошу је поликарбонатски и тврђи је у односу на друге листове, остале стране, којих има укупно 32, намењене су за печате и визе, и прошивене су на специјалан начин и специјалним концем који је флуоресцентан.

И друга страна је поликарбонатска, као на кредитним картицама, а на првој страни српским, француским и енглеским језиком написано је "пасош". На тој страници су лични подаци власника (фотографија, име, презиме, место и датум рођења, серијски број и остали подаци које садржи и садашња путна исправа).

Према елементима заштите нови пасош се највише разликује од старог и има седам нивоа заштите, што га чини једним од најмодернијих у Европи. Новина је невидљиви чип са биометријским подацима власника. У дну друге стране налази се машински читљива зона са личним подацима. Заштита ове странице је изузетно важна како би се спречило фалсификовање, тако да има кинеграм, оптички варијабилне боје, у процесу ламинације уносе се мат и сјајни елементи, и направљена је од више слојева пластике. Подаци се урезују ласером, али не на први, већ на доње слојеве поликарбоната. То значи да би неко, ако хоће да измени податке, морао да оштети површински слој.

И остале странице, предвиђене за визе, имају грб Србије, садрже и водени жиг, заштитне нити и друге скривене елементе, који пасош чувају од фалсификовања.

Пасоши ће важити десет година. На изради идејних решења за пасош радила је заједничка комисија МУП-а и Завод за израду новчаница.

Нови модеран пасош је главни услов за укидање виза грађанима Србије за путовања у земље потписнице Шенгенског споразума.

Уз доделу првих пасоша биће организована и изложба српских путних исправа кроз историју.

 

ЖИРИ

На основу кандидатура добијених од грађана путем "Вечерњих новости" и РТС-а, коначни списак од 204 носилаца првих пасоша утврдиће реномирани жири у саставу:

Биљана Степановић, председница жирија: она и супруг, као хранитељска породица, отхранили су и однеговали 38 деце

Миодраг Стојковић: најпознатији српки генетичар, који је светску славу стекао истраживањима на пољу матичних ћелија

Здравко Чолић: певач, чија популарност прелази границе не само Србије већ и бивше Југославије

Александар Ђорђевић: кошаркаш, бивши репрезентативац, један од најуспешнијих и најпопуларнијих спортиста Србије свих времена

Дејан Илић: директор немачке компаније АРРИ. Једини је Србин који је редовни и активни члан Академије наука у Њујорку. Именован за сенатора у Европском привредном сенату, проглашен за најбољег светског менаџера 2006. године

Манојло Мањо Вукотић: генерални директор и главни уредник Компаније "Новости"

Бојан Бркић: уредник у РТС-у.