Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Конференције за новинаре > Оснивање привременог радног тела Владе и социјалних партнера

Оснивање привременог радног тела Владе и социјалних партнера

Београд, 14. април 2010. године – Министар рада и социјалне политике у Влади Републике Србије Расим Љајић саопштио је да је на данашњем састанку представника Владе, синдиката и послодаваца постигнут договор о формирању привременог радног тела које ће радити на трајном изласку Србије из кризе и стварању услова за успешан привредни развој.

Љајић је на конференцији за новинаре одржаној након скупа "Социјално партнерство за излазак из кризе" навео да ће на челу тог тела бити председник Владе Србије Мирко Цветковић, а чланови ће, поред министра рада, бити и потпредседник Владе и министар економије и регионалног развоја Млађан Динкић и министар финансија Диана Драгутиновић.

Он је прецизирао да ће представници послодаваца у том привременом радном телу бити директор компаније "Ист поинт" Зоран Дракулић, председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић, генерални директор компаније "Тигар" из Пирота Драган Николић и власник компаније PCP "Farman" Бранислав Грујић.

Према његовим речима, синдикате ће представљати председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић, потпредседник тог синдиката Драган Зарубица, председник Конференције слободних синдиката Србије Ивица Цветановић и један представник Уједињених гранских синдиката "Независност".

Министар је истакао да ће се то радно тело састајати повремено, у зависности од опште друштвене и економске климе у земљи, а разговори ће се водити на секторском принципу јер различите гране привреде имају различите проблеме.

Љајић је указао на то да ће састанци бити одржавани у градовима у унутрашњости Србије, и објаснио да то радно тело није замена за Социјално-економски савет који ће наставити да ради у складу са законским овлашћењима, већ је израз жеље да се у социјални дијалог укључе и они који нису чланови поменутог савета.

Драгутиновић је саопштила да се то министарство обавезало да ће радити на унапређењу фискалног амбијента и промени пореског оптерећења на зараде, али тако да то нема последице на фискални капацитет државе.

Министарство се, такође, обавезало и на то да ће радити на даљем смањењу јавне потрошње у бруто домаћем производу (БДП), додала је она и указала на то да је јавна потрошња од 2008. до 2009. године смањена за два процентна поена.

Драгутиновић је најавила додатно смањење јавне потрошње за један до два одсто у наредном периоду, и навела да је за сваку промену пореске политике потребан социјални консензус Владе, послодаваца и синдиката.


Аудио/видео прес
Тонски и видео записи са конференција за новинаре чланова Владе Републике Србије

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs