Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Интервјуи > Нужне мере за смањење фискалног дефицита

Нужне мере за смањење фискалног дефицита

Београд, 16. септембар 2013. године – Први потпредседник Владе Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће најкасније за две недеље бити представљен програм смањења фискалног дефицита и оценио да су те мере нужне.

Фото: blic.rs

Вучић је у интервјуу за данашње издање дневног листа "Блиц" рекао да је до сада договорено седам од девет мера за смањење фискалног дефицита.

За мере које ћемо донети, имаћемо подршку стручне јавности, Међународног монетарног фонда и других међународних институција, али сасвим сигурно не и већине грађана. И поред тога уверен сам да радимо добру и лековиту ствар за земље, навео је Вучић.

Први потпредседник Владе је рекао и да ће се радити на изменама закона о раду, пензионог система, и планирању и изградњи.

Још тражимо начин да растеретимо рад, а истовремено не оптеретимо грађане и њихову имовину, додао је Вучић.

Вучић је рекао да идеја о увођењу екстрапореза никоме није ни блиска, ни лака, али је навео и да би солидарни порез обухватио само јавни сектор и то само део натпросечних примања, изразивши наду да та мера неће морати да се донесе.

Он је нагласио и да ће стопа пореза на додату вредност (ПДВ) остати 20 процената.

Такође, Вучић је рекао и да очекује да "Мерцедес", након уговора са "Икарбусом", уђе и у ФАП, као и да очекује долазак јапанских компанија "Таката" и "Мијазаке", као и да ће се завршити реализација уговора са "Мубадалом", компанијом из Уједињених Арапских Емирата (УАЕ).

Према његовим речима, субвенције страним инвеститорима за отварање радних места ће остати, као и да није реално да се та пракса прекине, јер се такав начин привлачења улагача примењује и у земљама региона.

Први потпредседник Владе је нагласио и да до краја године очекује реализацију кредита, вредног две до три милијарде евра, који би Уједињени Арапски Емирати (УАЕ) дали Србији на 20 до 30 година са каматном стопом нижом од 2,5 одсто годишње.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs