Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Интервјуи > Нова мрежа судова предвиђа већи број основних судова

Нова мрежа судова предвиђа већи број основних судова

Београд, 6. октобар 2013. године – Министар правде и државне управе у Влади Републике Србије Никола Селаковић изјавио је да нова мрежа судова која треба да почне да функционише 1. јануара 2014. године предвиђа скоро двоструко већи број основних судова - 66 уместо 34, као и повећање броја јавних тужилаштава на 58 како би правда била јефтинија и доступнија грађанима.

Селаковић је у интервјуу за агенцију Танјуг рекао да ће у неким случајевима убудуће доћи до "спајања" два мања града или општине, тако што ће у једном бити седишта судова са кривичним одељењем и јавним тужилаштвом, а у другом грађанско одељење суда.

У неким местима где буду угашене судске јединице привремено се уводе судске канцеларије до почетка рада нотаријалних канцеларија у септембру идуће године, објаснио је министар.

Он је навео да Предлог закона о седишту судова и јавних тужилаштава средином октобра треба да се нађе пред посланицима у Скупштини Србије, и додао да ће након његовог усвајања, у новембру и децембру, бити обављена селидба судова и предмета, као и распоређивање судија и тужилаца.

Селаковић је рекао да ће тај закон донети нека нова оригиналнија решења која су предузета да би грађани били много ближи судовима у којима траже заштиту својих права, а која су, опет, вођена рационалношћу са становишта трошкова.

Министар је, такође, указао на то да ће неке судске јединице бити угашене, али да грађани то неће осетити јер ће у тим местима остати да ради судска канцеларија у којој ће се вршити пријем поште, судске овере и слично.

Тако ће функционисати систем у том конкретном месту док не буде заживео јавнобележнички систем у тим местима, након чега ће канцеларије престати да раде, нагласио је он.

Примена Закона о јавним бележницима, како је подсетио, почиње 1. септембра 2014. године.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs