Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Интервјуи > Италија важан економски и политички партнер Србије

Италија важан економски и политички партнер Србије

Београд, 14. октобар 2013. године – Председник Владе Републике Србије Ивица Дачић изјавио је да је Србија испунила све захтеве које је поставила Европска унија, као и да очекује одлуку о почетку преговора о чланству без додатних услова.

Фото: ansa.it

Дачић је у интервјуу за италијанску агенцију Анса, уочи заједничке седнице влада Италије и Србије, која ће бити одржана у Анкони ове недеље, изразио захвалност Италији за сталну подршку Србији у процесу европских интеграција.

Он је указао на то да је Србија спремна да додатно развије већ одличне односе са Италијом и да очекује да јој Италија помогне у промовисању промене свог имиџа у свету.

Очекујемо да та земља, како је нагласио, која је наш највећи пријатељ међу свим западним земљама, промовише ту промену нашег имиџа, на основу политике коју Србија спроводи у унутрашњим реформама, напретку у евроинтеграцијама, успеха у дијалогу са Приштином и напора у регионалном помирењу.

Председник Владе је исказао наду да ће Италија пружити додатну помоћ Србији у преговорима о прикључењу ЕУ, уз напомену да је Србија испунила све захтеве које је поставила ЕУ, као и да очекује одлуку о почетку преговора без додатних услова.

Србија не жели поклоне које није заслужила. Спровели смо унутрашње реформе, покренули дијалог са Приштином и радимо на спровођењу бриселских споразума о Косову, подсетио је Дачић.

Он је указао на нови приступ Србије у решавању проблема, и нагласио да сви треба да буду свесни напретка наше земље и да не треба да је посматрају кроз призму прошлости.

Када је реч о мерама штедње које је недавно представила Влада Србије, Дачић је рекао да оне имају за циљ стварање сигурнијих и повољнијих услова за развој.

Према његовој оцени, Србија је задовољна сарадњом са Италијом, која је постала наш највећи економски партнер, надмашивши обим сарадње од оног са Немачком и Русијом.

Председник Владе је поновио да су односи двеју земаља одлични, уз напомену да је Италија један од најзначајнијих економских и политичких партнера Србије.

Србија је спремна да развија сарадњу са Италијом према споразуму о стратешком партнерству потписаном у новембру 2009. године, поручио је Дачић.

Он је објаснио да ће на састанку у Анкони бити речи о досадашњој сарадњи и о томе шта још може да се учини у области политике, економије, борбе против криминала, одбране, правосуђа, енергетике, инфраструктуре и образовања.

Дачић је италијанским инвеститорима поручио да је Србија добро место за улагање, да је клима пријатељска и да имамо споразуме о слободној трговини са бројним земљама, укључујући Русију, Белорусију, Казахстан и Турску.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs