Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Стоп корупцији > Ухапшено девет особа због проневера у РБ "Колубара"

Ухапшено девет особа због проневера у РБ "Колубара"

Београд, 29. септембар 2016. године – Министарство унутрашњих послова Владе Републике Србије саопштило је да су припадници тог министарства, у сарадњи са Тужилаштвом за организовани криминал, извршили данас претресе на осам локација на територији Београда и Аранђеловца, и ухапсили при том девет особа.


У саопштењу се наводи да су ова лица ухапшена због постојања основане сумње да су извршила кривична дела удруживање ради вршења кривичних дела и проневера, којима су РБ "Колубара" – Лазаревац оштетили за више од 13 милиона динара.

Реч је о З. Н. (1985), А. Ј. (1985), А. А. (1987), С. Д. (1975), В. Ђ. (1989), Н. П. (1989), запосленима у РБ "Колубара", и В. М. (1970), В. С. (1977) и А. Т. (1985), запосленима у Предузећу за заштиту имовине и одржавање објеката "Колубара – Услуге" д.о.о. Лазаревац.

Због истог кривичног дела, кривична пријава биће поднета и против Д. Ђ. (1981), М. С. (1987), Б. П. (1990), запосленима у РБ "Колубара, В. М. (1972) и С. М. (1978), запосленима у Предузећу за заштиту имовине и одржавање објеката "Колубара – Услуге" д.о.о. Лазаревац, који се већ налазе у притвору, као и против З. Ђ. (1969), који је на издржавању казне затвора због извршеног кривичног дела примање мита.

Постоје основи сумње да су З. Н. и А. Ј, заједно са Д. Ђ, од 26. августа 2015. до 13. августа 2016. године, извршили кривично дело удруживање ради вршења кривичних дела тако што су организовали криминалну групу и створили план њеног деловања у циљу вршења кривичних дела проневере.

Групу су чинили З. Ђ, затим точиоци горива Б. П, А. А, М. С, В. Ђ, С. Д, возачи цистерне Н. П, В. М, С. М, В. М, В. С. и А. Т, запослени у Одељењу заштите и обезбеђења "Барошевац", која је функционисала на тај начин што су се осумњичени А. Ј. и Д. Ђ. договарали са руковаоцима машина о количини горива коју не морају да источе из цистерне, а коју су у претходним сменама направили као вишак.

Након што су остали чланови групе били распоређени на прилазним путевима ради осматрања, њих двојица су се сусретали на унапред утврђеним локацијама у оквиру поља Б или поља Д површинских копова, са З. Н. и вишак горива који је остао у цистерни, заједно са распоређеним точиоцем, истакали из ауто-цистерне у пластичне резервоаре запремине 3.150 литара, који су се налазили у комби возилу.

Осумњичени З. Н. је потом комби са наточеним горивом одвозио у своју или кућу З. Ђ.

Њих двојица су гориво продавали већем броју физичких лица на црном тржишту, а новац од продаје делили осталим члановима ове организоване групе.

Ова криминална група је од 14. септембра 2015. до 21. априла 2016. године, на штету ЈП ЕПС, РБ "Колубара" – Лазаревац, противправно присвојила 104.670 литара евро-дизела, који су на црном тржишту продавали за око 105 динара.

Тиме су остварили противправну имовинску корист у износу од око 10.990.350 динара, а нанели штету ЈП ЕПС, РБ "Колубара" – Лазаревац у износу од 13.607.100 динара.

Приликом претреса, код осумњичених је пронађена количина од око 2,5 тоне евро-дизела, који је полиција привремено одузела.

Осумњичени ће, уз кривичну пријаву, бити приведени Тужилаштву за организовани криминал у Београду, додаје се у саопштењу.


Документи
Предлог закона о Агенцији за борбу против корупције
Предлог закона о изменама и допунама Закона о финансирању политичких странака
Предлог закона о јавним набавкама
Национална стратегија за борбу против корупције

ГРЕКО
Група земаља задужена за надзор у борби против корупције (ГРЕКО) - интернет презентација
Извештај о усклађености за Републику Србију
Извештај Републике Србије о мерама које су предузете ради испуњавања препорука групе држава за борбу против корупције
Прилог о обуци
Евалуациони извештај о Републици Србији

Акције
"Отворена линија" - кампања Управе царина Министарства финансија Владе Републике Србије

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs