Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Политика > Данас се одржавају избори за председника Србије

Данас се одржавају избори за председника Србије

Београд, 2. април 2017. године – У Србији се данас одржавају избори за председника Републике, на којима ће грађани моћи да се определе између 11 кандидата, а у Канади, САД и Великој Британији српски држављани су већ гласали.


Право да гласа за председника Републике Србије има 6.724.949 уписаних бирача, а своје бирачко право моћи ће да остваре на укупно 8.396 бирачких места, и то од 7 до 20 часова.

Они ће се изјашњавати за кандидате чији је редослед на гласачком листићу следећи:

1. Саша Јанковић 

2. Вук Јеремић

3. Мирослав Паровић 

4. Саша Радуловић 

5. Лука Максимовић 

6. Александар Вучић

7. Бошко Обрадовић 

8. Војислав Шешељ 

9. Александар Поповић 

10. Милан Стаматовић 

11. Ненад Чанак 

На 53 бирачка места у иностранству бирачко право може да искористи 11.590 држављана Србије.

У заводима за извршење заводских санкција биће отворено 29 бирачких места, где ће моћи да гласа 9.326 бирача.

За гласање на Косову и Метохији, Републичка изборна комисија (РИК) је раније одредила 90 бирачких места, на којима ће моћи да гласа 105.929 бирача. 

Бирач може да гласа само под условом да на бирачко место понесе важећу личну карту, пасош или возачку дозволу, на чијем је обрасцу наведен јединствени матични број грађана. 

Бирачи који су из здравствених разлога спречени да дођу на бирачко место, као и особе са инвалидитетом и немоћна стара лица, могу да гласају уколико до 11 часова на дан избора о томе обавесте бирачки одбор, навели су у РИК-у. 

Бирачи са инвалидитетом могу да на бирачко место дођу уз помоћ пса водича, као и да уместо личног потписивања користе печат са потписом, односно личним подацима. 

Српски држављани у Великој Британији, Канади и САД могли су да гласају у суботу од 7 до 20 часова, по локалном времену. 

Данас од 7 до 20 часова по локалном времену гласаће се у Аустрији, Белгији, БиХ, Грчкој, Италији, Јужноафричкој Републици, Катару, Кини, Либану, Македонији, Малти, Мађарској, Немачкој, Норвешкој, Пољској, Румунији, Русији, Словачкој, Словенији, Турској, УАЕ, Финској, Француској, Холандији, Хрватској, Црној Гори, Шведској, Швајцарској. 

Резултати гласања на бирачким местима у иностранству не смеју се јавно саопштити, нити истицати на бирачком месту пре завршетка гласања у Србији. 

Спровођење избора за председника Србије пратиће укупно 1.955 домаћих посматрача из четири удружења и 126 страних посматрача из 25 организација, изборних комисија и амбасада. 

Од домаћих посматрача изборе ће пратити Удружење Грађани на стражи, Центар за истраживање, транспарентност и одговорност (ЦРТА), ЦеСИД и Јуком.

Посматраче ће имати Парламентарна скупштина Савета Европе, Делегација ЕУ у Србији, Канцеларија за демократске институције и људска права ОЕБС-а (ОЕБС/ОДИХР), Интерпарламентарна скупштина Заједнице независних држава, организација СИЛБА – иницијатива за дијалог и демократију из Данске и Организација Евроазија центар.

Од страних посматрача изборе ће пратити и амбасаде САД, Канаде, Аустралије, Велике Британије, Немачке, Француске, Италије, Аустрије, Холандије, Шведске, Швајцарске, Румуније, Украјине, Бугарске, Пољске и Нигерије. 

Такође, спровођење избора пратиће и Централна изборна комисија БиХ, Централна изборна комисија Руске Федерације и Државна изборна комисија Македоније.


Устав
Текст новог Устава Републике Србије, који су посланици Народне скупштине једногласно изгласали 30. септембра 2006. године
  DOC (MS Word)
  PDF (Adobe Acrobat)

Мултимедија
ВИДЕО: Гласање о Уставу у Народној скупштини (извор: Радио-телевизија Србије)

Документи
  Меморандум о међусобном разумевању Руске Федерације и СЦГ
  Повеља о људским и мањинским правима
  Бирачки списак (октобар 2003. године)
  Закон о сарадњи СРЈ са Хашким трибуналом

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs