Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Косово и Метохија > Ђурић честитао Светски дан Рома

Ђурић честитао Светски дан Рома

Београд, 8. април 2017. године – Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Марко Ђурић честитао је данас Светски дан Рома припадницима ромског народа, посебно онима који су остали да живе на Косову и Метохији, или се привремено налазе у централној Србији као интерно расељена лица.

Ђурић је пожелео да њихов социјални и политички положај буде бољи и да престану да буду жртва занемаривања и сегрегације, којој је често изложен и српски народ у нашој јужној покрајини.

Велики број Рома на Косову и Метохији делио је током рата у нашој јужној покрајини и након окончања сукоба судбину са српским народом и био мета напада и прогона. Међутим, Роми су остали верни држави Србији, а Србија је остала верна њима, поручио је директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Он је указао на то да су многи Роми данас примаоци социјалних давања и других видова помоћи које обезбеђује Република Србија, да користе услуге српског образовног и здравственог система на Косову и Метохији и да им се гарантује право на једнаке могућности.

Према његовим речима, Роми који живе у већински српским срединама на Косову и Метохији третирају се као равноправни грађани, а формирањем Заједнице српских општина стећи ће још један институционални механизам који ће бити и у служби одбране њихових права и интереса.

Срби и Роми су данас, као и много пута у прошлости, заједно у борби за остваривање својих људских и политичких права, а Република Србија неће заборавити њихову лојалност, нити бити индиферентна према њиховим проблемима, закључио је Ђурић.


Документи
  Резолуција о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији (2013)
  Политичка Платформа за разговоре са представницима привремених институција самоуправе у Приштини (2013)
  Споразуми постигнути у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ (2011)

Линк
Канцеларија за Косово и Метохију

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs