Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Култура и вера > Министарство културе против политичких и медијских притисака на чланове комисија

Министарство културе против политичких и медијских притисака на чланове комисија

Београд, 11. април 2017. године – Министарство културе и информисања Владе Републике Србије саопштило је да не сматра умесним јавно изношење непроверених тврдњи о резултатима конкурса које је расписало, нарочито и пре него што су објављени резултати тих конкурса.

У саопштењу се наводи да се сваки такав јавни иступ може сматрати за непримерен притисак на чланове комисија и покушај дискредитовања њиховог рада.

Комисије које одлучују о избору пројеката за финансирање и суфинансирање на конкурсима Министарства културе и информисања чине стручњаци са великим искуством у области у којој одлучују, и у чију компетентност не треба сумњати.

Те комисије су апсолутно аутономне и независне у оцењивању пројеката и одлучивању.

Министарство културе и информисања је против било каквих политичких, медијских и других притисака на чланове комисија, јер се тиме, између осталог, доводи у питање њихова сувереност у доношењу одлука.

Исто тако, ресорно министарство обесхрабрује било какав вид злоупотребе и изношења нетачних података којима се јавност доводи у заблуду и неосновано сугерише да су одређени пројекти дискриминисани.

Такође, Министарство истиче и то да ни у Закону о култури, нити у било ком другом акту, не постоји формално-правни термин „покровитељство“ односно „високо покровитељство“.

Не постоји ни законски основ, ни морална обавеза да Министарство буде „покровитељ“ некој манифестацији или културном догађају, јер би се тиме ставило у улогу арбитра и фаворизовало одређени пројекат у односу на остале.

Сваки пројекат који се одлуком комисије финансира или суфинансира пред Министарством културе и информисања има једнак статус.

Конкурсна процедура налаже да поред обавезе достављања наративног и финансијског извештаја о реализацији пројекта, корисници средстава имају обавезу да јавно објаве да је њихов пројекат подржало Министарство и да у свим штампаним материјалима који прате пројекат поставе лого Министарства.

Исто тако, у јавним наступима (ТВ, радио), штампаним медијима, као и на интернет презентацијама, потребно је објавити подршку Министарства, додаје се у саопштењу.


Мултимедија
Viva Vox – Новогодишњи концерт у Генералној скупштини УН у Њујорку (14. јануар 2013. године)

EXIT 2008 (одломак)

Финално вече "Песме Евровизије" 2008. у Београду (одломак)

Гуча 2007: Концерт Горана Бреговића (одломак)

Гуча - заштитни знак Србије (одломак)

Србија - победник "Песме Евровизије" 2007. (одломак)

Врста датотеке: Real Media. Извор: Радио-телевизија Србије

Прочитајте и
Помоћ настрадалом манастиру Хиландар
Дигиталне слике сачувале оно што је ватра уништила у Хиландару
ФОТО ГАЛЕРИЈА: ШЕСТ ВЕКОВА СРПСКЕ ПРЕСТОНИЦЕ

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs