Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > Висок ниво сагласности са СПЦ око кључних питања

Висок ниво сагласности са СПЦ око кључних питања

Београд, 17. април 2017. године – Председник Владе Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас са патријархом Српске православне цркве (СПЦ) Иринејом, са којим је постигао висок ниво сагласности око кључних питања важних за државу и народ.

Фото: Танјуг

Вучић је у обраћању новинарима након састанка у Патријаршији подвукао да је Србија секуларна држава, али да је добро да постоји међусобно разумевање јер на тај начин пуно тога може да се постигне – црква у свом духовном смислу, а Влада у државним питањима.

Он је указао на улогу СПЦ у очувању нашег културног, духовног и националног идентитета и у земљама бивше СФРЈ и у свету, истакавши да се патријарх интересовао за економију земље, реформе и обнову.

На састанку је, како је пренео, било речи и о Косову и Метохији, опстанку наших културних и верских објеката у јужној српској покрајини и о томе шта држава може додатно да учини и помогне.


Премијер је најавио да ће до краја његовог председничког мандата бити завршен Храм светог Саве, и додао да ће у наредних месец дана бити уплаћена половина неопходних средства за то.

Према његовим речима, патријарху је о томе дао недвосмислено обећање.

Већ смо прикупили значајан новац, половину колико је неопходан за завршетак радова и спремни смо да их исплатимо у наредних месец дана, објаснио је Вучић.

Завршетак Храма је веома важан, не само у религиозном смислу, већ и у привредном, односно туристичком, навео је он и најавио да ће држава помоћи и око манастира Хиландар, који сматра српском светињом најпознатијом у свету.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs