Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Конференције за новинаре > Нова опрема за квалитетније техничке производе

Нова опрема за квалитетније техничке производе

Београд, 20. април 2017. године – Помоћник министра привреде у Влади Републике Србије Јован Петровић изјавио је данас да ће од наредног месеца техничка опрема у нашој земљи бити усаглашена са европским стандардима, будући да ће проћи контролу квалитета неке од 15 акредитованих лабораторија.Штефен Худолин и Јован Петровић

Петровић је на конференцији за новинаре истакао да ће од маја до септембра нову опрему за испитивање квалитета, у укупној вредности од 3,2 милиона евра, добити 11 акредитованих лабораторија, чији су представници данас у Влади Србије потписали уговоре о њеном коришћењу.

Остале четири лабораторије, како је најавио, опрему у вредности од 1,8 милиона евра добиће када буде завршена тендерска процедура.

Према његовим речима, савремено опремљене лабораторије веома ау важне за Србију, имајући у виду податак да је извоз ове године у односу на прошлу порастао за 11,5 одсто.

Овим лабораторијама омогућујемо нашој привреди да задовољи све стандарде и буде конкурентна, а грађанима да буду задовољни квалитетом и безбедношћу производа, објаснио је помоћник министра.

Он је подсетио на то да је Србија усагласила 100 одсто своје прописе са прописима Европске уније, односно са 12 европских директива и стандардима које их прате.

Производи направљени по тим стандардима носе знак усаглашености, односно симбол ''ААА'' у облику троугла, чиме смо, осим што то радимо због нас, показали и да смо озбиљан и поуздан партнер у процесу европских интеграција, указао је Петровић.

Он је као пример навео да ће произвођачи ПВЦ столарије убудуће моћи да проверавају безбедност и квалитет својих производа у Србији уместо у иностранству, што ће им бити јефтиније и одузимаће мање времена.

Шеф сектора у Делегацији ЕУ у Београду Штефен Худолин истакао је да је Европска унија, донацијом од шест милиона евра, помогла српској индустрији, уз очекивање да ће се успешно завршити тендерска процедура за преостале четири лабораторије.

Худолин је објаснио да је додатних милион евра ЕУ донирала за твининг-пројекат "Јачање капацитета националног система за инфраструктуру квалитета и тела за оцењивање усаглашености” како би помогла да се српско законодавство усагласи са европским.

Уговоре су потписали представници Дирекције за мере и драгоцене материјале Министарства привреде, Института за грађевинарство и архитектуру Грађевинско-архитектонског факултета у Нишу, Завода за испитивање и контролу Института "Гоша" из Смедеревске Паланке, Лабораторије за буку, вибрације и судове под притиском и заштите на раду и заштите животне средине “Београд” д.о.о.

Опрему ће добити и Шумарски факултет из Београда, Институт за испитивање материјала а. д. Београд, Лабораторија за испитивање текстила и коже "Југоинспект Београд" а. д, "Квалитет" а. д. из Ниша, Сертификационо тело Радио-телевизије Србије “Развој и сертификација”, Технички опитни центар у оквиру Управе за планирање и развој Генералштаба Војске Србије и Институт за нуклеарне науке “Винча”.

Укупна вредност пројекта “Набавка опреме неопходне за унапређење услуга оцењивања усаглашености у Републици Србији” износи пет милиона евра, од чега је 4,5 милиона обезбедила Европска унија из претприступних фондова, док је 500.000 евра определило Министарство привреде.

До сада је набављено 55 јединица опреме које ће користити 11 лабораторија широм Србије, а у току су јавне набавке за још 27 јединица опреме за преостале четири лабораторије.


Аудио/видео прес
Тонски и видео записи са конференција за новинаре чланова Владе Републике Србије

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs