Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > Директна финансијска помоћ за одбрамбену индустрију

Директна финансијска помоћ за одбрамбену индустрију

Београд, 20. април 2017. године – Председник Владе Републике Србије Александар Вучић најавио је данас да ће фабрике одбрамбене индустрије Србије у наредном периоду добити директну финансијску помоћ у износу од 43 милиона евра из републичког буџета.
Вучић је, на конференцији за новинаре, након састанка са директорима осам привредних друштава одбрамбене индустрије, ЈП Југоимпорт СДПР, два привредна друштва која би у току године требало да постану део одбрамбене индустрије и са директорима три ремонтна завода, објаснио да ће овим средствима бити унапређено пословање фабрика одбрамбене индустрије.

Такође, како је навео, ова средства би требало да омогуће да извоз, са очекиваних 550 милиона евра ове године, до 2020. године достигне 750 милиона евра.

Премијер је рекао да би новац који држава троши за капитална улагања требало да буде већи и да се користи паметније, односно на начин да се у будућности врати кроз већа примања и веће профите радника.

Зато смо данас имали важан састанак са представницима свих фабрика наменске индустрије, свих ремонтних завода, опитних центара, прибојским ФАП-ом и свих осам основних фабрика, са изузетком "Крушика", који у овом тренутку није тражио новац, јер су запослили више од 1.000 људи у односу на претходни период и раде добро, рекао је Вучић.

Он је прецизирао да "Застава оружје" из Крагујевца треба да добије 9,7 милиона евра, "Прва петолетка" из Трстеника 3,5 милиона евра, "Телеоптик" из Земуна 6,8 милиона евра, "Слобода" из Чачка два милиона, а "Милан Благојевић" из Лучана 4,4 милиона евра.

Вучић је навео да ће за изградњу зграде нове фабрике "Први партизан" из Ужица бити опредељено четири милиона евра, прибојски ФАП ће добити 2,5 милиона евра, Ваздухопловни завод "Мома Станојловић" из Батајнице четири милиона евра, Техничко-ремонтни завод из Чачка три милиона евра и Техничко-ремонтни завод из Крагујевца два милиона евра.

Премијер је додао да за "Прву искру" из Барича у овом тренутку није потребан новац, будући да је већ раније уложено у ту фабрику.

Према његовим речима, у нова три објекта у опитном центру у Никинцима биће уложено 174 милиона динара, односно приближно 1,5 милиона евра.

Он је истовремено истакао да ни у априлу неће бити дефицита у буџету, додавши да ће то, ако се овако настави, омогућити повећање плата и више новца за пензије.

На данашњи дан, републички буџет има суфицит од 20,4 милијарде динара, саопштио је Вучић, уз подсећање на то да је усвојеним буџетом и планом Међународног монетарног фонда (ММФ) предвиђен дефицит у износу између 53 и 54 милијарде динара.

Већ сада могу да кажем да нећемо имати дефицит закључно са 30. априлом. Већим приходима и нижим расходима успели смо да уштедимо 470 милиона евра у прва четири месеца, истакао је премијер.

Он је у складу са тим подвукао да на основу тих резултата сада можемо да улажемо новац и подстичемо развој одбрамбене индустрије.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs