Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > У јулу заједничка седница влада Србије и Грчке

У јулу заједничка седница влада Србије и Грчке

Београд/Атина, 20. април 2017. године – Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да је Грчка искрени пријатељ и партнер Србије.

Фото: Танјуг

Јоксимовић је, након састанка са алтернативним министром иностраних послова Грчке задуженим за европска питања и економску сарадњу Јоргосом Катругалосом, истакла да се то односи како на европски пут наше земље, тако и по питању стабилности региона.

Министар је у изјави за агенцију Танјуг навела да је током сусрета било речи регионалној стабилности, економској сарадњи, европском путу Србије, мигрантској кризи, али да је у фокусу заправо пријатељство двеју земаља, које се не сме заборавити.

Она је објаснила да је циљ њене посете Атини припрема за заједничку седницу влада двеју земаља, која ће бити одржана у јулу у Солуну, а на којој би требало да буде потписано више споразума у разним областима.

Јоксимовић је указала на то да је генерални закључак данашњег састанка да искрено пријатељство са Грчком, грчким народом и владом те земље постоји и да се обе земље морају посветити његовом неговању, како не би било само приче о традиционално добрим односима, а без конкретних резултата.

Грчка је несумњиво важан пријатељ и партнер Србије на европском путу, као и по питању стабилности региона, поновила је она и додала да Србија има недвосмислену подршку те земље на европском путу и да ће Атина подржати и отварање нових поглавља за која је Србија спремна, до краја председавања Малте, односно до краја јуна ове године.

Јоксимовић је рекла и да позиција Србије у европским интеграцијама није увек лака и да се држава труди да неким земљама посебно објасни и предочи аргументе због којих је важан европски пут.

Она је истакла да је са Катругалосом разговарала и о ситуацији у региону, и нагласила да је за Грчку, као балканску земљу, врло важно шта се догађа у региону западног Балкана.

Министар је навела да је препозната конструктивна улога Србије и посебно премијера Александра Вучића, и додала да је Вучић из Атине добио честитке на победи на председничким изборима.

Према њеној оцени, постоји много простора за даљу економску сарадњу, посебно у области туризма и заједничких пројеката који би убудуће могли да се реализују.

Током састанка је, како је додала, било речи и о мигрантској кризи, имајући у виду да је Грчка осетила њен највећи терет, нагласила је она.

Она је подсетила на то да ЕУ у почетним моментима кризе није реаговала јединствено, уз оцену да сада већ постоји одређени механизам који функционише и да је ситуација у тој земљи стабилнија.

Јоксимовић данас и сутра борави у службеној посети Грчкој.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs