Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Економија > Јачање српске привреде кључно за наставак реформи

Јачање српске привреде кључно за наставак реформи

Београд/Вашингтон, 21. април 2017. године – Министар финансија у Влади Републике Србије Душан Вујовић састао се у Вашингтону са представницима Међународног монетарног фонда (ММФ), које је предводио шеф делегације Џејмс Руф.

Главна тема састанка, одржаног у оквиру пролећног заседања ММФ-а и Светске банке, била је анализа досадашњег спровођења структурних реформи и кључних параметара предстојеће седме ревизије аранжмана из предострожности.

Вујовић је том приликом исказао захвалност делегацији ММФ-а на честиткама на досадашњим резултатима, додавши да је Србија, по питању спровођења структурних реформи, дошла до тачке са које нема повратка.

Он је рекао да је фокус усмерен ка очувању постигнутих резултата уз балансирану политичку неутралност, и додао да Србија нема алтернативу на европском путу осим да настави започете реформе.

Намера нам је да створимо економију која ће бити конкурентна другима у Европи, уз проналажење најбољих начина да савладамо изазове транзиционог периода у којем се Србија налази, рекао је министар.

Према његовој оцени, сарадња Владе Србије и представника Мисије Међународног монетарног фонда била је успешна на свим пољима.

Руф је истакао да су позитивне оцене које је Србија добила због видљивог унапређења економске слике веома охрабрујуће, и посебно нагласио да јачање инвестиција у приватном сектору то најбоље потврђује.

Подизање очекиваних стопа раста у прошлој години, али и суфицит у буџету у првом тромесечју ове године, јасан су показатељ да је Србија добро дефинисала програм реформи и да успешно наставља да спроводи започете структурне реформе, додао је он.

Постало је јасно да се мере које су договорене програмом успешно спроводе и због тога ће ова међународна финансијска институција наставити да пружа саветодавну и техничку подршку Влади Србије, истакао је Руф.

Он је уједно изразио позитивна очекивања од предстојеће, седме ревизије, која се очекује крајем јуна и почетком јула у Београду.

Вујовић се, на маргинама скупа, састао и са представницима Међународне финансијске корпорације (IFC), које је предводио потпредседник Димитрис Тситсирагос.

Теме састанка биле су унапређење финансијске и саветодавне подршке коју Србија добија од те корпорације, са тежиштем на поједностављивању увозно-извозних процедура, решавању проблема ненаплативих дугова, смањењу трошкова, привлачењу инвестиција и подизању конкурентности у области пољопривреде.

На састанку је речено и да ће Међународна финансијска корпорација наставити да, кроз обуке и радионице, помаже банкарима у припреми нових услуга и унапређењу пословања.

Вујовић је истакао да подршка коју Србија добија од IFC доприноси расту кредита за мала и средња предузећа, отварању нових радних места и побољшању квалитета управљања у приватном сектору.

Према његовим речима, приоритети у наредном периоду биће да се пронађу нови начини како би ова међународна корпорација што ефикасније подржала приватни сектор, наводи се у саопштењу Министарства финансија.


Основне информације
Пољопривреда
Индустрија, енергетика и рударство

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs