Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Србија међу најуспешнијим земљама у коришћењу ИПА фондова

Србија међу најуспешнијим земљама у коришћењу ИПА фондова

Београд, 21. април 2017. године – Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да је Србија по искоришћености средстава из ИПА фондова међу најуспешнијим земљама које су у процесу европских интеграција.

Јоксимовић је за портал "European Western Balkans" истакла да је, када је реч о ИПА програмима који су завршени до данас, искоришћеност средстава веома висока и у просеку износи 94 одсто.

Она је подсетила на то да је Србија прва држава у региону која је увела Национални инвестициони савет и јединствену базу инфраструктурних пројеката, како би се на најделотворнији начин искористила развојна средства.

Без обзира на то, Србија се, као и друге земље, попут Словеније, Мађарске и Словачке, суочава са изазовима, будући да је потребно време за потпуну искоришћеност средстава која су на располагању, као и квалитетни и добро обучени кадрови који се баве уговарањем средстава ЕУ и управљањем пројектима ЕУ, указала је Јоксимовић.

Она је, говорећи о отварању преговарачких поглавља, истакла да све преговарачке групе и Преговарачки тим раде свој посао, што важи и за Поглавље 31, које се односи на спољну, безбедносну и одбрамбену политику и Поглавље 10, које се тиче информационог друштва и медија, за која Србија још није добила позив да достави преговарачку позицију.

Према њеним речима, за Поглавље 7, које је у вези са заштитом права интелектуалне својине, и Поглавље 29, које се тиче царинске уније, преговарачке позиције су достављене, па је на државама чланицама ЕУ да се изјасне и постигну консензус.

Јоксимовић је навела да је за Поглавље 6, које се бави компанијским правом, Поглавље 30, које се односи на економске односе са иностранством, Поглавље 33, које је везано за буџетска и финансијска питања, израда преговарачке позиције у завршној фази.

Такође, она је подсетила на то да је у току и велики посао у поглављима која је Србија отворила, али и у поглављима 25 и 26, која су затворена.
Јоксимовић је, када је реч о напретку Србије у поглављима 23 и 24, нагласила да је динамика за сада добра.

Проценат испуњености Акционог плана у другом полугодишту 2016. године за Поглавље 23 износи приближно 71 одсто, навела је она и додала да проценат испуњености за Поглавље 24 износи приближно 82 одсто.

Важније од статистике јесте да ћемо бити задовољни онда када грађани буду осетили да се држава још ефикасније бори против организованог криминала и корупције, или када предмети у судовима буду решавани ефикасније, поручила је Јоксимовић.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs