Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > У Глини завршена ексхумација српских жртава "Олује"

У Глини завршена ексхумација српских жртава "Олује"

Београд, 21. април 2017. године – Комисија за нестала лица Владе Републике Србије саопштила је да су надлежни органи Хрватске данас завршили процес ексхумације посмртних остатака жртава српске националности страдалих у акцији хрватске војске и полиције "Олуја" на Новом гробљу у Глини.

У саопштењу се наводи да је процес ексхумација на овом гробљу трајао четири дана и да је укупно ексхумирано 36 посмртних остатака.

Од тог броја, посмртни остаци 27 лица су мушког пола, шест лица су женског пола, ексхумирано је и једно дете, а за посмртне остатке два лица није било могуће одредити пол.

Од свих ексхумираних посмртних остатака узети су узорци за ДНК анализу, посмртни остаци су прописно обележени и потом превезени у Завод за судску медицину и криминалистику Медицинског факултета у Загребу на даљу обраду, где ће бити одложени до идентификације и сахране у складу са жељама које су изразиле породице.

Све време трајања ексхумацијама је присуствовао стручни тим Комисије за нестала лица Владе Републике Србије.

Кроз овај процес, из регистрованих, масовних и појединачних гробница на територији Хрватске, од 2001. до 2017. године, ексхумирани су посмртни остаци 1.371 жртве српске националности, а посмртни остаци 919 идентификованих жртава предати су породицама ради сахране, подсећа се у саопштењу.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs