Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > Дуално образовање од велике важности за будућност Србије

Дуално образовање од велике важности за будућност Србије

Зајечар, 21. април 2017. године – Министар просвете, науке и технолошког развоја у Влади Републике Србије Младен Шарчевић разговарао је данас, приликом посете Зајечару, са представницима те локалне самоуправе, обишао Техничку школу и ОШ "Љубица Радосављевић Нада" и састао се са Активом директора предшколских установа, основних и средњих школа Зајечарског округа.


Председник привременог органа Града Зајечара Велимир Огњеновић указао је током састанку са министром на потребу увођења дуалног образовања, пре свега у области текстилне индустрије.

Огњеновић је рекао да је та локална самоуправа започела преговоре са једним инвеститором из Турске, али да је за отварање погона у Зајечару потребно да тај град има довољно стручних радника, будући да је данашња производња веома модернизована.

Он је, говорећи о стању у образовању, истакао да се, преузимајући власт 2013. године, суочио са огромним дуговима за просвету који су настали као последица неодговорности претходне власти, која годинама није измиривала обравезе, већ је гомилала дугове.

Шарчевић је похвалио напоре градских власти, које су учиниле све како би бројне школе изашле из блокаде.

Он је рекао да је упознат са тим да су школе у Зајечару годинама запостављане и да постоји проблем са исплатом превоза и јубиларних награда, уз напомену да је локални буџет до сада измирио милионе дугова, а биће решени и преостали проблеми.

Министар је, када је реч о дуалним образовним профилима, истакао да је неопходна сарадња ресорног министарства, привреде и локалних самоуправа у креирању плана уписа у средње школе, будући да је то најбољи пут до образовања за тржиште рада.

Шарчевић је, током састанка са директорима образовно-васпитних установа Зајечарског округа, истакао да су реформе у образовању већ почеле и да су сада неопходне измене наставних планова и програма, као и измене више од 900 правилника.

Он се, приликом обиласка Техничке школе у Зајечару, упознао са радовима ученика који похађају креативну радионицу из предузетништва и остварују значајан успех на такмичењима.

На крају боравка у Зајечару, Шарчевић је посетио Основну школу "Љубица Радосављевић Нада", у којој ће ускоро почети комплетна реконструкција посредством Канцеларије за управљање јавним улагањима, наводи се у саопштењу Министарства просвете, науке и технолошког развоја.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs