Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Економија > Јавна предузећа наставила са профитабилним пословањем

Јавна предузећа наставила са профитабилним пословањем

Београд, 21. април 2017. године – Државни секретар Министарства привреде Драган Стевановић и регистратор у Регистру финансијских извештаја Ружица Стаменковић представили су данас „Годишњи билтен финансијских извештаја за 2016. годину”.

Фото: Танјуг

У овом билтену су објављени збирни подаци из обрађених статистичких извештаја за прошлу годину, које су до краја фебруара Агенцији за привредне регистре (АПР) доставила привредна друштва, предузетници, као и остала правна лица.

Стаменковић је на конференцији за новинаре у АПР-у навела да су јавна предузећа у 2016. години наставила са профитабилним пословањем, при чему је позитиван нето резултат на укупном нивоу износио 21,2 милијарде динара, и за 61 одсто је већи него претходне године.

Она је истакла да су јавна предузећа у Србији, којих је у 2016. години било 554, што је за 15,2 одсто више него 2015. године када их је регистровано 481, у прошлој години запошљавала 120.000 радника, или за 5.554 радника више него годину дана раније.

Такође, Стаменковић је напоменула да је повећање броја запослених у 2016. години у јавним предузећима резултат статусних промена и да није реч о новом запошљавању.

Велика привредна друштва су, како је навела, у 2016. години увећала број запослених за 3,4 одсто, при чему су пословала са укупно 305.111 радника.

Средња и мала привредна друштва у прошлој години имала су идентичан раст броја запослених од по 6,2 одсто, а њихови позитивни пословни резултати су повећани на приближно 62 милијарде динара или за 73 одсто, односно на 88 милијарди динара или за 66 одсто у односу на 2015. годину, указала је Стаменковић.

Према њеним речима, увећање запослености од 2,5 одсто у прошлој години имала су и најбројнија микро привредна друштва (224.297 радника).

Стаменковић је нагласила да је са нето добитком у 2016. години пословало 369 јавних предузећа, док је са нето губитком забележено 127 јавних предузећа, док нето резултат није исказало 31 предузеће.

Она је саопштила да су у 2016. години велика привредна друштва збирно генерисала драстично већи добитак него у претходној години, односно губитак у износу од 114,5 милијарди динара, док је у претходној години он био 11,1 милијарду динара.

Стевановић је поручио да је јако важно што се државна интервенција сада свела само на једно јавно предузеће, а то је "Ресавица", којем се дају директне субвенције, док остала предузећа послују по тржишним принципима.

Он је навео да је на почетку мандата ове Владе Србије било 526 нерешених случајева јавних предузећа, а да их сада има око 150.

Верујемо да ћемо годину завршити са мање од 100 нерешених случајева јавних предузећа, а јако је важно што ниједно предузеће није заштићено и што послују по свим тржишним принципима, рекао је државни секретар.

Стевановић је нагласио и да се интензивно ради на решавању статуса предузећа из Петрохемијског комплекса, Галенике и РТБ Бор, за које ће се наћи решење, као што је то учињено и за "Железару" Смедерево.


Основне информације
Пољопривреда
Индустрија, енергетика и рударство

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs