Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Економија > ЕБРД и Светска банка повећавају улагања у Србију

ЕБРД и Светска банка повећавају улагања у Србију

Београд/Вашингтон, 21. април 2017. године – Министар финансија у Влади Републике Србије Душан Вујовић састао се данас са представницима Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) и Светске банке у оквиру пролећног заседања ММФ-а и Светске банке у Вашингтону.

Теме састанка биле су примена постојећег програма сарадње између ових међународних финансијских институција и Србије, које укључују подршку реструктурирању финансијског сектора и јавних предузећа и развој пословног окружења.

Потпредседник ЕБРД Алан Пилоу изразио је задовољство због сусрета са делегацијом Србије, и истакао да Србија оставља утисак стабилне и сигурне земље на Балкану.

Пилоу је истакао да се у политичким несугласицама које постоје међу неким земљама западног Балкана Србија видно издвојила као острво стабилности и доброг ослонца за читав регион.

Он је рекао да је ЕБРД позитивно оценио стабилан раст и посвећеност реформама у Србији, и изразио спремност да повећа улагања у нашу земљу, како кроз саветодавну и финансијску подршку, тако и кроз активно укључивање у решавање питања проблематичних кредита, а на основу Стратегије коју је донела Влада Србије.

Регионални директор Светске банке за југоисточну Европу Елен Голдстин оценила је да Србија остварује посебно добре резултате у домену макро монетарне стабилизације и фискалне консолидације, али и да преокрет тренда раста бруто друштвеног производа, са негативног на позитиван, неоспорно указује на успех у спровођењу програма.

Потпредседник Светске банке за Европу и централну Азију Сирил Милер истакао је да Србија шаље позитивну поруку свету, и нагласио да је оптимиста у односу на правац којим се иде.

Милер је додао да Србија сада има увид у реалне могућности развоја, те да јој то помаже да прецизно дефинише приоритете у наставку фискалног прилагођавања, јачању капацитета и ефикасности.

Иако још предстоји доста рада, пут којим Србија иде је исти као и онај којим иду све успешне економије, поручио је он и додао да је циљ достижан, а он је стварање плодног тла за инвеститоре, стални прогрес и напредак.

Милер је нагласио да упорност у спровођењу мера не сме да изостане јер ће резултат тешких мера бити зрело тржиште и бољи рејтинг, а да ће Светска банка наставити да сарађује и пружа подршку Влади Србије током изазова који још предстоје.

Вујовић је, говорећи о наредним корацима у последњој години програма, рекао да је Србија усредсређена на имплементацију започетих реформи и да је стабилна ситуација у финансијама база да креативно одговори могућим изазовима до и након формирања нове Владе Србије.

Министар је додао да ће Србија наставити путем динамичног привредног раста и стабилне макроекономске ситуације, и нагласио значај подршке коју у овом домену, кроз структурне и друге зајмове, пружају ЕБРД и Светска банка.


Основне информације
Пољопривреда
Индустрија, енергетика и рударство

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs