Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Премијера филма "Залазак столећа (Тестамент Л. З.)" Лордана Зафрановића

Премијера филма "Залазак столећа (Тестамент Л. З.)" Лордана Зафрановића

Београд, 21. април 2017. године – Документарни филм Лордана Зафрановића "Залазак столећа (Тестамент Л. З.)" из 1993. године, данас је по први пут приказан у Србији, поводом Дана сећања на жртве Холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату.

Фото: Танјуг

"Залазак столећа (Тестамент Л. З.)", филм о ужасима НДХ, о усташкој мржњи и злочинима који често нису били кажњени, премијерно се приказује у Србији, на иницијативу министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александра Вулина.

Филм ће бити приказан и на РТС-у из два дела, 25. и 26. априла, моћи ће да га види цела Србија, рекао је Вулин и додао да филм није приказан у нашој земљи 24 године.

Он је истакао да истина о усташким злочинима мора бити испричана, нагласивши да наш народ и свака жртва, јеврејска, ромска, сви пострадали у Јасеновцу заслужују пијетет, пошту и да бар на овај начин сећање на њих буде сачувано.

Говорећи о Зафрановићу као свакако једном од највећих аутора са југословенског простора и највећим антифашистом међу филмских уметницима, Вулин је нагласио да је због "Тестамента" морао да се сукоби са читавим естаблишментом и да напусти своју земљу Хрватску, али и да је остао веран својим идеалима, те да је читав живот посветио антифашизму и борби против усташтва и свих облика фашизма, без обзира како се звали и где се налазили.

Директор Југословенске кинотеке Југослав Пантелић, чија је институција била домаћин премијере, нагласио је да је Лордан Зафрановић својим стваралаштвом несумњиво обележио комплетну југословенску кинематографију и задужио српску кинематографију, бавећи се у својим филмовима темама национализма, ратних злочина и геноцида у Другом светском рату.

На иницијативу министра Вулина, у прилици смо да погледамо један од најзначајних докумената који кроз покрену слику листа најмрачније странице историје, тај документарни филм из 1993. године фокусиран је на један од најконтроверзнијих периода у хрватском друштву- време НДХ. Представља епски запис успона и пада усташког режима у Хрватској и нека је врста Зафрановићевог тестамента за крвави 20. век, рекао је Пантелић.

Режисер филма Лордан Зафрановић рекао је да је филм почео да ради 1986. године, када је испоручен усташки ратни злочинац Андрија Артуковић, који је био министар унутрашњих послова НДХ, што је био знак да се, поводом тог суђења, отвори слика НДХ, шта је заправо била.

Филм је интимистички, ту нема текста који је написан, већ ја коментаришем сваки кадар, тако да иза свега стојим. То је потпуно посебан документарни филм, један преглед НДХ из сликописа, са посебним осећајима, посебно при крају, када се показује да је заправо тај сценарио из 1941. и онај из 1991. био готово исти, нажалост, навео је Зафрановић.

Специјална пројекција документарног филма "Залазак столећа (Тестамент Л. З.)" уприличена је у Југословенској кинотеци поводом Дана сећања на жртве Холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату, у спомен на 22. април 1945. године када је дошло до пробоја групе заточеника усташког логора смрти у Јасеновцу - Доњој Градини, у тзв. Независној Држави Хрватској.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs