Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Политика > Снежана Станојковић изабрана за новог тужиоца за ратне злочине

Снежана Станојковић изабрана за новог тужиоца за ратне злочине

Београд, 15. мај 2017. године – Посланици Скупштине Србије изабрали су данас Снежану Станојковић за новог тужиоца за ратне злочине.

За избор Станојковић, која је до сада радила као заменик тужиоца у Тужилаштву за ратне злочине, гласала су 153 посланика, а против је било двоје.

Председници судова убудуће ће се бирати на четири године уз могућност да још једном буду изабрани на ту функцију, утврђено је изменама и допунама Закона о судијама које је такође данас усвојила Скупштина Србије.

Досадашњим законским решењима председници судова бирали су се на период од пет година без могућности реизбора на ту функцију.

За измене и допуне тог закона гласала су 142 посланика, против су била 22, није гласало 10, од укупно 174 присутна посланика у сали.

Допунама тог закона утврђено је и да председнику суда који у току мандата наврши радни век, судијска функција и функција председника суда престају тек истеком мандата, а одлуку о престанку функције председника суда доноси Скупштина Србије.

Скупштина је изабрала и судије које се први пут бирају на судијску функцију, председнике неколико судова у Србији, као и тужиоце и заменике тужилаца у више тужилаштава у Србији.

Такође, Скупштина Србије потврдила је данас Споразум о зајму Међународне банке за обнову и развој (ИБРД) у висини од 182,6 милиона евра намењених за подршку буџету.

Посланици су гласали и за потврду Финансијског уговора о 26 милиона евра вредном зајму Европске инвестиционе банке (ЕИБ), који ће послужити унапређењу објеката правосудних органа.

Предвиђено је да тај новац буде употребљен за обнову Палате правде, као и за зграду Тужиластва за организовани криминал.

Зајам од 182,6 милиона евра намењен је развојној политици у области јавних расхода и јавних предузећа, а тај ће новац бити повучен у једној транши и једнако тако отплаћен.

Зајам је с каматом од 0,7 одсто, период отплате је 20 година, а новац ће превасходно бити искоришћен за враћање обавеза по основу јавног дуга.


Устав
Текст новог Устава Републике Србије, који су посланици Народне скупштине једногласно изгласали 30. септембра 2006. године
  DOC (MS Word)
  PDF (Adobe Acrobat)

Мултимедија
ВИДЕО: Гласање о Уставу у Народној скупштини (извор: Радио-телевизија Србије)

Документи
  Меморандум о међусобном разумевању Руске Федерације и СЦГ
  Повеља о људским и мањинским правима
  Бирачки списак (октобар 2003. године)
  Закон о сарадњи СРЈ са Хашким трибуналом

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs