Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > Вучић и Кећанг разговарали о унапређењу сарадње

Вучић и Кећанг разговарали о унапређењу сарадње

Београд/Пекинг, 16. мај 2017. године – Председник Владе Републике Србије Александар Вучић састао се данас у Пекингу са премијером Народне Републике Кине Ли Кећангом.


Иницијатива "Један појас – један пут" данас је у савременом свету најзначајније место за решавање не само проблема путне, железничке и аеродромске инфраструктуре, већ пут којим се решава однос мира и будућности, где другачији народи, друге религије, могу да се разумеју и да живе заједно. Србија је са великом радошћу прихватила учешће у пројекту "Један појас – један пут". Много смо урадили и веома смо вам захвални за све што сте учинили по питању Железаре Смедерево, истакао је премијер Вучић.

Он је нагласио да су готово сви пројекти које је Србија потписала у последњих годину дана, пројекти потписани са кинеским компанијама. Позвао је кинеског колегу да у децембру, током боравка у Мађарској на састанку CEEZ 16+1, дође на границу Србије и Мађарске и да са мађарским премијером Виктором Орбаном отвори радове на једној од кључних путних комуникација - пруге Београд–Будимпешта.

У потпуности смо укључени у ову иницијативу. За велике деонице путева ка Црној Гори потписани су меморандуми, а ускоро ће бити потписани и уговори. Србија више нема финансијских проблема, закључио је премијер Вучић и нагласио да је Србија челични пријатељ НР Кине.

Он је премијера Кине замолио за помоћ око успостављања директне авио-линије за Београд и помоћ око рада и функционисања РТБ Бор.

Ценимо што тако озбиљно посматрате однос са Кином. Србија и Кина су пријатељи који се ослањају и верују једни другима. Многе друге земље примећују да Србија и Кина имају специјалне везе и желе да достигну тај ниво у својим односима, истакао је премијер Ли.

Он је нагласио да је српска страна веома брзо напредовала у припремним радовима око брзе пруге од Београда до Будимпеште, и изразио захвалност премијеру Вучићу на позиву да присуствује почетку радова.

Надам се да ће наша сарадња донети и економску добит народима наших држава. Надам се да можемо да проширимо области сарадње. До сада смо имали успеха у свему што смо заједно радили, истакао је кинески премијер.

Што се директне линије тиче, то је сада могуће, јер наша сарадња јача, тржишта су развијенија и размена људи је већа, тако да би тај лет био веома користан, закључио је премијер Ли Кећанг.

Он је истакао да после победе премијера Вучића на председничким изборима очекује још интензивнију сарадњу двеју земаља.

Председник Владе Србије Александар Вучић вечерас завршава посету Народној Републици Кини сусретом са председником те земље Си Ђинпингом.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs