Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Реформа јавне управе кључ за покретање Србије

Реформа јавне управе кључ за покретање Србије

Београд/Тирана, 18. мај 2017. године – Министар државне управе и локалне самоуправе у Влади Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас у Тирани да је реформа јавне управе, као трећи стуб у процесу приступања наше земље Европској унији, један од приоритета Владе и да је наша земља на чврстом реформском путу.


Брнабић је, учествујући на регионалној конференцији о извршавању јавних услуга у земљама западног Балкана – "Иницијативе и иновације на путу ка ЕУ", истакла да је ресорно министарство као главни координатор процеса реформе јавне управе у Србији потпуно посвећено постизању одрживих резултата у том сектору.

Она је, оцењујући да је то веома сложен процес, објаснила да реформа јавне администрације подразумева синергију између државних институција и синтезу јавних политика, које заједно треба да резултирају модерном управом као сервисом грађана.

Према њеним речима, прва фаза која је подразумевала смањење броја запослених у управи је завршена, а сада је тежиште на томе да са мање постигнемо више, односно да створимо одрживи систем јавне управе који ће омогућити боље услуге за грађане и привреду са ресурсима који су нам на располагању.

Када су у питању локалне самоуправе, законодавни оквир за развој људских ресурса на локалном нивоу већ је постављен усвајањем Закона о запосленима у аутономним покрајинама и јединицама локалне самоуправе, подвукла је Брнабић.

Она је навела да се међу приоритетима налази и доношење закона о Националној академији за стручно усавршавање државних службеника, како би се успоставио одрживи систем професионалне обуке јавних службеника и континуирани развој њихових знања и вештина, на републичком и локалном нивоу.

Брнабић је посебно нагласила спровођење плана приоритетних активности за јачање ИТ сектора, који може бити окосница економског развоја Србије, а важан део овог плана јесте пројекат преквалификација јуниор програмера, кроз развијен програм обука.

У складу са тим, како је указала, ове године ће на 15 техничких факултета у Србији на ИТ смеровима бити уписано 700 студената више у односу на претходне године, а информатика постаје обавезан предмет у вишим разредима основних школа већ од јесени.

Према њеним речима, радиће се и на завршетку изградње научно-технолошког парка у Новом Саду и отварању студентског креативног центра у Нишу, који ће имати и простор намењен "старт-ап" компанијама како би се додатно подстакло предузетништво.

Она је истакла да је од велике важности и имплементација акционог плана "Стоп бирократији", који је креиран како би се смањиле административне и бирократске баријере у комуникацији јавне управе са грађанима, привредом и у међусобној комуникацији државних институција.

Реализацијом мера из овог плана доћи ћемо до једноставнијих процедура које значе уштеду времена и новца за све, нагласила је Брнабић, најавивши да од 1. јуна почиње пуна примена Закона о општем управном поступку.

На конференцији, коју организује Регионална школа за јавну управу (ReSPA), учествовале су и министар иновација и јавне управе Албаније Милена Харито, министар јавне управе Црне Горе Сузана Прибиловић и министар за информатичко друштво и јавну управу Македоније Марта Арсовска-Томовска.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs