Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Успоставити дан сећања на жене жртве насиља

Успоставити дан сећања на жене жртве насиља

Београд, 18. мај 2017. године – Потпредседник Владе Републике Србије и председник Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић пружила је пуну подршку иницијативи да 18. мај буде проглашен даном сећања на све жене које су изгубиле живот у породичном и партнерском насиљу.


Активисткиње мреже "Жене против насиља" уручиле су данас Михајловић 8.000 потписа подршке петицији за проглашење 18. маја за дан сећања на жене жртве насиља.

Михајловић је подсетила на то да је у претходних десет година више од 330 жена изгубило живот, док је 2015. године, у року од 72 часа, седам жена убијено од стране партнера или чланова породице.

Суморну статистику морамо да променимо, али тако што ћемо сви заједно – држава, невладине организације, медији, грађани и грађанке Србије, бити укључени у ту борбу, додала је она.

Представнице мреже "Жене против насиља" истакле су да су у протеклих шест месеци петицију потписима подржали чланови и чланице породица жена жртава фемицида, чланице и чланови Владе Србије, посланице и посланици, као и одборнице и одборници локалних самоуправа и градоначелници и представници и представнице независних државних институција.

Највећу подршку петицији дале су грађанке Републике Србије из 25 градова и општина.

Поред захтева за обележавање националног дана борбе против фемицида, мрежа "Жене против насиља" подржава предлог специјалног извештача о насиљу према женама УН Дубравке Шимоновић да се успостави надзорно тело за праћење фемицида на националном нивоу.

Оно би 18. маја сваке године објављивало извештај који би садржао број фемицида, разврстан према старости и полу жртве и убице, релацији између жртве и убице, као и информације о казнама и санкцијама за убицу, истакле су представнице ове мреже.

Саговорнице су констатовале да сваки фемицид мора бити пажљиво анализиран како би се идентификовали пропусти у заштити, са циљем да се побољшају и даље развијају превентивне мере.

Задатак овог тела био би и подизање свести о фемициду и другим формама мушког насиља према женама, као и јачање акција за превенцију и смањење неодговарајућег медијског извештавања о овим појавама, закључено је на састанку.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs