Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Неопходно да деца на интернету заштите себе и своје рачунаре

Неопходно да деца на интернету заштите себе и своје рачунаре

Суботица, 18. мај 2017. године – Државни секретар Министарства трговине, туризма и телекомуникација Владе Републике Србије Татјана Матић поручила је данас да је интернет сјајно место за забаву и учење, али да у виртуелном свету деца морају да буду пажљива исто као и у стварном свету, да буду активна и свесна опасности.


Матић је суботичке основце, којима је представљен програм кампање „ИТ караван 02“ у културном центру „Непкер“, подсетила на актуелне претње на интернету, наводну игру „плави кит“, али и друге, потврђене „игре изазова“, као и на сајбер напад „wannacrypt“.

Она је упозорила децу на то да је неопходно да заштите и своје рачунаре, али првенствено себе, своју породицу и пријатеље.

Не комуницирајте са непознатима, не остављајте своје личне податке онлајн и разговарајте са родитељима и наставницима о ономе што вам се дешава на интернету, истакла је Матић.

Она је позвала децу да се за сва питања и савете обрате контакт центру Министарства на број телефона 19833, на који могу и да пријаве злостављање или узнемиравање на интернету.

Матић је овом приликом уручила представницима школа „Иван Горан Ковачић“ и „Кизур Иштван“ едукативне сетове робота за учење програмирања, а за ученике је одржана интерактивна презентација о безбедности на интернету и након тога радионица роботике.

Ђацима се обратио и Игор Јурић, оснивач Фондације Тијана Јурић, који је истакао значај сарадње са Министарством трговине, туризма и телекомуникација у борби за заштиту деце на интернету.

Јурић је навео да је Фондација, уз подршку Министарства, реализовала пројекат „Безбедност на интернету, безбедност у животу“, који је обухватио 40 едукативних радионица за ученике виших разреда основних школа о правилном коришћењу интернета, безбедности и могућим злоупотребама деце на интернету.

Кампања Министарства трговине, туризма и телекомуникација за паметну и безбедну употребу нових технологија „ИТ караван“ покренута је 2016. године, а ове године спроводи се од 12. априла до 25. маја у градовима: Нови Пазар, Пирот, Ниш, Зајечар, Краљево, Ужице, Чачак, Ваљево, Крагујевац, Суботица, Нови Сад, Панчево и Сомбор.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs