Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Косово и Метохија > Срамотно хапшење српских младића у Племетини

Срамотно хапшење српских младића у Племетини

Београд, 18. мај 2017. године – Канцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије оценила је да је хапшење два српска младића у Племетини, срамотно и кукавичко понашање привремених институција самоуправе у Приштини.


У саопштењу се наводи да су младићи ухапшени због „изазивања мржње, раздора, националне, расне, верске или етничке нетрпељивости“ и исписивања графита, у атмосфери у којој су Срби на Косову и Метохији свакодневно на мети најдиректнијих претњи злочином.

Полиција и тужилаштво на Косову и Метохији данас су тиме доказали да су инструмент у апсурдној кампањи у којој се поједини албански политичари, од којих неки и вршиоци највиших функција у привременим покрајинским институцијама и лидери појединих албанских странака, утркују ко ће више и оригиналније да мрзи Србе.

Уколико је Приштини заиста стало до складних међунационалних односа и помирења, онда би требало за почетак да буду ухапшени они који су протеклих седмица српском народу претили насиљем и етничким чишћењем.

Канцеларија за Косово и Метохију упозорава насилнике, били они у цивили или униформама, да не малтретирају српску децу, а од представника међународне заједнице у Приштини захтева да активније обуздају распомамљени шовинизам појединих албанских политичких лидера и стану на пут неконтролисаном распламсавању антисрпске хистерије.

Такође, Канцеларија са забринутошћу констатује и да су лица, од којих је једно малолетно, у саопштењу полиције идентификована пуним презименом и првим словом имена.

То је најфлагрантније кршење људских права и отворени позив на насиље, а говори много и о демократској свести и професионалности медија у покрајини који су такво саопштење пренели без уредничке интервенције, истиче се у саопштењу.


Документи
  Резолуција о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији (2013)
  Политичка Платформа за разговоре са представницима привремених институција самоуправе у Приштини (2013)
  Споразуми постигнути у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ (2011)

Линк
Канцеларија за Косово и Метохију

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs