Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Значајна улога Савета Европе у сузбијању расизма и ксенофобије

Значајна улога Савета Европе у сузбијању расизма и ксенофобије

Београд/Никозија, 19. мај 2017. године – Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је синоћ у Никозији да Савет Европе може имати кључну улогу у сузбијању нарастајућег расизма, ксенофобије и екстремизма.

Фото: Танјуг

Дачић, који учествује на Министарском састанку Савета Европе, одржао је на неформалној вечери говор на тему "Јачање поверења у европске демократије: суочавање за изазовима расисма, ксенофобије, социјалне маргинализације, екстремизма и популизма".

Званични сајт Владе Србије преноси у целости говор Ивице Дачића:

"Проблеми расизма, ксенофобије и екстремизма, нажалост, у порасту су на читавом европском простору. Савет Европе може значајно да допринесе у сузбијању ових појава.

У нашем региону, последњих година и месеци били смо сведоци говора и злочина из мржње, ксенофобије, као и опасног потпиривања међунационалне мржње и нетрпељивости, уз повремене неодговорне и опасне изјаве и аспирације појединих лидера за прекрајањем граница у региону.

И генерални секретар Јагланд, у најновијем извештају о стању људских права, оправдано указује на проблем говора мржње који је присутан у многим земљама.

Желим да у вези с тим нагласим да је Србија истински опредељења за даљи развој регионалне стабилности и сарадње кроз дијалог, мир и помирење.

Али, тај циљ је могуће постићи искључиво уколико таква спремност постоји на свим странама и ако се чињење, или нечињење, сваке државе у сузбијању таквих појава мере истим аршинима.

У том погледу видимо могућност за кључни допринос Савета Европе, који поседује механизме да такве појаве и проблеме уочи, јасно осуди и укаже на потребу и правце предузимања одлучних мера на њиховом сузбијању, што Србија веома цени.

Притом, посебно имамо у виду неопходност заштите и унапређења права припадника националних мањина.

Чврсто смо опредељени да, у сарадњи са Саветом Европе, наставимо да се ангажујемо на том плану, у складу са препорукама Савета Европе.

Истовремено, очекујемо да сва права припадника српске националне мањине у суседним земљама буду у пуној мери поштована у складу са стандардима Организације", истакао је Дачић.
Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs