Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Политика > Војска Србије активно учествује у очувању мира и стабилности у свету

Војска Србије активно учествује у очувању мира и стабилности у свету

Београд, 26. мај 2017. године – Министар одбране у Влади Републике Србије Зоран Ђорђевић представио је данас неколико предлога закона из система одбране у оквиру пете седнице Првог редовног заседања Народне скупштине Србије у овој години.

Фото: Танјуг

На дневном реду заседања је Предлог закона о потврђивању Меморандума о разумевању између Владе Републике Србије и Уједињених нација о пружању доприноса у ресурсима мултидимензионалној интегрисаној мисији Уједињених нација за стабилизацију у Централноафричкој Републици (MINUSCA).

Посланици разматрају и Предлог закона о потврђивању Споразума између Савета министара Републике Албаније, Савета министара Босне и Херцеговине, Владе Републике Македоније, Владе Црне Горе, Владе Републике Србије и Владе Републике Словеније о оснивању Балканских војно-медицинских снага.

Такође је представљен и Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Словачке Републике о сарадњи у области одбране и Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Републике Белорусије о војно-техничкој сарадњи.

Ђорђевић је истакао да су споразуми о сарадњи са Словачком и Белорусијом неопходни како би сарадња у области одбране и војно-техничка сарадња биле даље развијане и унапређиване.

Он је, говорећи о значају учешћа наше државе у регионалним и међународним организацијама, рекао да Србија учешћем у Балканским војно-медицинским снагама препознаје значај регионалног удруживања и дељења ресурса.

Учешће у наведеним снагама у великој мери доприноси развоју билатералних односа, изградњи, сарадњи и поверењу у региону западног Балкана, као и унапређењу властитих одбрамбених капацитета и способности за активно учешће у процесима сарадње и заједничког деловања са другим државама и субјектима међународних односа у изградњи националне, регионалне и глобалне безбедности, објаснио је министар.

Такође, Ђорђевић је указао и на значај и корист које Србија добија учешћем у мултинационалним операцијама, јер се употребом припадника наше војске Србија сврстава у ред држава које активно учествују у успостављању и очувању мира и стабилности у свету.

Он је нагласио да потврђивањем предложеног меморандума, Србија званично постаје контрибутор снага у мировној операцији MINUSCA и равноправан партнер са осталим државама контрибуторима снага.

Пре скупштинског заседања, одржана је пета по реду седница Одбора за одбрану и унутрашње послове, на којој су разматрани споменути предлози закона.

Седници су присуствовали Ђорђевић, в.д. помоћника министра одбране за политику одбране Милан Мојсиловић, начелник Управе за међународну војну сарадњу Сектора за политику одбране Милан Коњиковац, заступник начелника Управе за војно здравство Угљеша Јовичић и заменик начелника Центра за мировне операције Генералштаба Војске Србије Никола Дејановић.


Устав
Текст новог Устава Републике Србије, који су посланици Народне скупштине једногласно изгласали 30. септембра 2006. године
  DOC (MS Word)
  PDF (Adobe Acrobat)

Мултимедија
ВИДЕО: Гласање о Уставу у Народној скупштини (извор: Радио-телевизија Србије)

Документи
  Меморандум о међусобном разумевању Руске Федерације и СЦГ
  Повеља о људским и мањинским правима
  Бирачки списак (октобар 2003. године)
  Закон о сарадњи СРЈ са Хашким трибуналом

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs