Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Политика > Вучић ступио на дужност председника Србије

Вучић ступио на дужност председника Србије

Београд, 31. мај 2017. године – Александар Вучић ступио је данас на функцију председника Републике Србије након што је у Народној скупштини Републике Србије, над Уставом Србије и Мирослављевим јеванђељем, положио заклетву.


Текст заклетве, коју је након полагања, потписао Александар Вучић гласи:

"Заклињем се да ћу све своје снаге посветити очувању суверености и целине територије Републике Србије, укључујући и Косово и Метохији као њен саставни део, као и остваривању људских и мањинских права и слобода, поштовању и одбрани Устава и закона, очувању мира и благостања свих грађана Републике Србије и да ћу савесно и одговорно испуњавати све своје дужности".

Након полагања заклетве интонирана је химна Србије.Вучић је, у говору након полагања заклетве, изразио захвалност свим претходним председницима Републике на доприносу прогресу и просперитету наше земље.

Он је одао признање претходном председнику Томиславу Николићу због тога што је имао храбрости да подржи најтеже, али једине целисходне мере које је Влада Србије предузимала на путу опоравка земље.


Вучић је рекао да ће се борити за мир у Србији и читавом региону, и поручио да ће разговарати са свима, нудити решења, инсистирати на дијалогу и компромису, јер, како је додао, дубоко верује да је то основа сваког напретка, успешног посла и безбедне будућности.

Да бисмо успели да сачувамо себе, морамо да разговарамо са свима, али и да јачамо своје одбрамбене капацитете, јер само на тај начин можемо да сачувамо земљу од оних који нам свакодневно прете, истакао је он.

Према његовим речима, Србија је независна и суверена земља, и баш таква и само таква може бити на понос свим њеним грађанима.

Вучић је поручио да је неопходно да се повезујемо и да градимо мостове и путеве између држава, отварамо радна места, повећавамо робну размену и учимо једни од других.

Можемо, уз тежак рад, здрав разум и срећу коју сами освојимо, да створимо регион у којем су разлике предност, а не основ за сукобе, истакао је председник, уз поруку да ће чувати интегритет Србије, али да ће увек прихватати разговоре са косовским Албанцима, јер се тиме штите Срби и чува и брани мир.

Он је изразио спремност за отварање унутрашњег дијалога по питању Косова и Метохије, уз све наше разлике, без предрасуда, а поштујући Устав наше земље.

Србија је озбиљна, јака држава, која може да се одбрани, која је посвећена својој слободи и својој сигурности, и која, управо зато, увек може, и хоће, да свакоме пружи руку, без страха шта ће се тој руци десити, навео је Вучић.

Вучић је за председника изабран у првом кругу избора 2. априла са освојених 55,08 одсто гласова, односно подршком више од два милиона бирача.


Устав
Текст новог Устава Републике Србије, који су посланици Народне скупштине једногласно изгласали 30. септембра 2006. године
  DOC (MS Word)
  PDF (Adobe Acrobat)

Мултимедија
ВИДЕО: Гласање о Уставу у Народној скупштини (извор: Радио-телевизија Србије)

Документи
  Меморандум о међусобном разумевању Руске Федерације и СЦГ
  Повеља о људским и мањинским правима
  Бирачки списак (октобар 2003. године)
  Закон о сарадњи СРЈ са Хашким трибуналом

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs