Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Економија > Позитивно пословало 60 одсто привредних друштава у прошлој години

Позитивно пословало 60 одсто привредних друштава у прошлој години

Београд, 8. јун 2017. године – Регистратор у Регистру финансијских извештаја Агенције за привредне регистре (АПР) Ружица Стаменковић изјавила је данас да је више од 60 одсто привредних друштава у Србији пословало позитивно у 2016. години, посматрано појединачно, а на групном нивоу 14 сектора – велика, средња и мала привредна друштва, као и јавна привредна друштва.

Фото: Фонет

Стаменковић је на конференцији за новинаре, одржаној поводом објављивања публикације "Саопштење о пословању привреде у 2016. години", истакла да су позитивна кретања у укупном привредном амбијенту током прошле године значајно утицала на раст резултата и пословних активности привреде, чак 28,4 одсто.

То је омогућило, како је додала, да се превазиђу текући ризици пословања и да се искаже 3,4 пута већи нето позитиван финансијски резултат у односу на претходну годину, односно у износу од 229,3 милијарде динара.

Стаменковић је додала да су и јавна предузећа у 2016. години пословала позитивно и да је њихов добитак повећан чак 61 одсто у поређењу са претходном годином.

Према њеним речима, у прошлој години су такође ојачани и финансијски капацитети привреде, и то највише капитал за 6,3 одсто као последица позитивних резултата, док је пословна имовина имала раст од шест процената.

Најмањи раст су, како је нагласила, имале обавезе, односно позајмљени капитал, који је порастао за 4,6 одсто, што указује на позитиван тренд у сфери капитала и односу позајмљеног и сопственог капитала.

И стопе задужености, ликвидности, солвентности и профитабилности крећу се у позитивном смеру и значајно су побољшане, али нису довољне да се у једној години може поправити годинама урушаван финансијски положај привреде, указала је она.

Стаменковић је додала да је објављена публикација показала и да је привреда у 2016. години пословала под теретом високе задужености и ликвидности и да је била изложена у мањој или већој мери дугорочним, односно краткорочним финансијским ризицима.

Она је навела да су у прошлој години у области негативног пословања остали сектори финансијске и делатности осигурања, сектор грађевинарства, као и микро привредна друштва, са изразито негативним показатељима по различитим основама.

У области негативног пословања су била и сва предузећа у стечају и ликвидацији, њих 5.803 и она су пословала са губитком који је ипак преполовљен у односу на претходну годину, нагласила је Стаменковић.

Важан податак јесте и то да је у 2016. години забележено значајно повећање броја запослених, односно да је након 2012. у прошлој години први пут поново исказан број запослених преко једног милиона, подвукла је она.


Основне информације
Пољопривреда
Индустрија, енергетика и рударство

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs