Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Захтев да ЕУ укине роминг земљама западног Балкана

Захтев да ЕУ укине роминг земљама западног Балкана

Београд, 19. јун 2017. године – Потпредседник Владе Републике Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић саопштио је да су министри из Србије, БиХ, Црне Горе и Македоније постигли договор да Европској комисији упуте захтев да се роминг укине и за грађане ових земаља.

У саопштењу потпредседника Владе наводи се ће бити затражено да се одлука о укидању роминга у земљама Уније прошири и на ове четири државе.

Министри задужени за телекомуникације у поменутим земљама у току дана требало би да усагласе садржај и текст писма које ће бити упућено потпредседнику Европске комисије за јединствено дигитално тржиште Андрусу Ансипу.

Писмо ће, поред Љајића, потписати и министар комуникација и промета Босне и Херцеговине (БиХ) Исмир Јуско, министар економије Црне Горе Драгица Секулић и министар за информационо друштво и администрацију Македоније Дамјан Манчевски.

Љајић је тим поводом објаснио да су министри телефонским путем за врло кратко време постигли договор о реализацији ове иницијативе.

Свесни смо тога да реализација неће бити једноставна, брза и лака, с обзиром на то да је и у оквиру саме Европске уније усаглашавање око укидања роминга трајало пуних десет година, навео је он.

Слична иницијатива покренута је пре две године, али она тада није прихваћена, подсетио је Љајић и пренео да земље западног Балкана које су у процесу придруживања сматрају да би и њихови грађани требало да имају бенефите које користе и грађани Европске уније.

Такође, како је додао, поменута одлука важи и за земље које нису чланице Европске уније, као што су Норвешка, Исланд и Линхенштајн.

Управо су Србија, Босна и Херцеговина, Црна Гора и Македонија потписале споразум о међусобном снижавању цена роминга и захваљујући том споразуму већ три године за редом постепено снижавају цене услуга роминга у четири државе региона, закључио је он.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs