Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Политика > Србија гради мостове пријатељства

Србија гради мостове пријатељства

Београд, 23. јун 2017. године – Председник Републике Србије Александар Вучић позвао је вечерас све народе који живе на Балкану да граде мостове пријатељства и сарадње и упозорио на то да никакав напредак у овом делу Европе није могућ ако се не обезбеди дугорочни мир и стабилност.

Фото: Фонет

Вучић је на свечаној председничкој инаугурацији одржаној у Палати Србија у присуству бројних гостију из Србије и иностранства поручио да наша земља хоће да гради мостове пријатељства али да сама, ма колико снажна била, то не може да уради.

У Србији смо, како је пренео, уредили јавне финансије, имамо суфицит у буџету, али сиромашни у нашој земљи и даље су сиромашни и мораћемо да радимо више да би обичан народ, обични људи били много задовољнији.

Председник Србије је рекао да ни толики напредак, нити било какав напредак не можемо да направимо ако не обезбедимо мир и стабилност, подвукавши да су то најважније речи за све нас.

Он је упозорио на то да смо наслоњени једни на друге, толико да ко год да изгуби тло под ногама, сви ћемо пасти.

Тога смо свесни ми у Србији и знамо да морамо да делимо са окружењем стубове којима се подупире заједничка будућност, као и да немамо више око чега да се отимамо, рекао је Вучић.

Он је, истакавши да Србија неће лоше односе ни са великим силама, нагласио да се налазимо, нашом одлуком, на европском путу, јер желимо да припадамо друштву уређених земаља, градимо добре односе са западним светом после деценија проблема, укључујући и добре односе са САД.

Такође, како је додао, поносимо се чињеницом да нам је Русија не само традиционални пријатељ, већ и земља са којом јачамо билатералне односе и према којој показујемо искрено пријатељство и када други у свету имају другачије ставове.

Председник Републике је додао да смо отворили за Србију и нове могућности у стварању одличних односа са Кином, али и многим другим земљама света које смо у претходних тридесетак година готово заборавили.

Истовремено, он је навео да смо се променили и спремни смо да се мењамо изнова, сваког новог дана, јер ми смемо и умемо да направимо корак напред којим се из митологије прелази у будућност, и из несреће у срећу.

Србија у коју сте данас дошли престала је да се нада смрти и почела је да жели живот, оценио је Вучић и поручио да смо ми та генерација која је схватила да не постоји проблем, већ да морамо да пронађемо решење, генерација којој није преостало ништа друго, него да престане да ратује и да почне да учи да ради.

Србија, у којој сте дочекани раширених руку, и отвореног срца, не сања више о непријатељима, него ствара, на јави, пријатељства, а ми, које су створили ратови, желимо једну ствар више од свега – мир, поновио је он.

Свечаном пријему присуствовали су лидери и званичници земаља региона, Европе и света, укључујући и представнике САД, Руске Федерације, Кине, као и међународних организација.

Програм за више од пет хиљада званица одржан је у свим деловима Палате Србија. За ову прилику, преуређено је шест салона и два фоајеа, при чему сваки од њих представља неки регион Србије – од јужне, источне, централне и западне Србије до Војводине, Косова и Метохије, Рашке и Београда.

Приређен је и богат културно-уметнички програм, у којем су наступили хор деце Србије, под диригентском палицом Даринке Матић-Маровић, ансамбл "Врело", КУД "Коло", плесачка трупа "Уна Сага Сербица" и трубачки оркестар Дејана Петровића.


Устав
Текст новог Устава Републике Србије, који су посланици Народне скупштине једногласно изгласали 30. септембра 2006. године
  DOC (MS Word)
  PDF (Adobe Acrobat)

Мултимедија
ВИДЕО: Гласање о Уставу у Народној скупштини (извор: Радио-телевизија Србије)

Документи
  Меморандум о међусобном разумевању Руске Федерације и СЦГ
  Повеља о људским и мањинским правима
  Бирачки списак (октобар 2003. године)
  Закон о сарадњи СРЈ са Хашким трибуналом

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs