Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > Србија посвећена регионалној сарадњи

Србија посвећена регионалној сарадњи

Београд/Трст, 12. јул 2017. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је данас, на Самиту лидера земаља западног Балкана у Трсту, да је Србија посвећена регионалној сарадњи и да ће, након тешких економских мера, наставити са фискалном консолидацијом и јачањем економског раста.


Брнабић је подвукла да је то немогуће остварити без стабилности у региону, додавши да земље западног Балкана треба да, у оквиру Берлинског процеса, граде међусобне везе.

Она је, истичући да ту пре свега мисли на повезивање младих, поручила да државе западног Балкана треба да се усредсреде на позитивне ствари, што ће, како је оценила, читав регион заједно покренути напред.

То је најважније и веће је од политике. Сви би требало да размишљамо победнички, као и да превазиђемо ситуацију да један добија, а други губи. Морамо да размишљамо да сви добијамо, рекла је премијерка.

Брнабић је нагласила да жели да са својим колегама из региона ради на повезивању локалних самоуправа како би заједно покренули локални економски развој и привукли инвеститоре.

Према њеним речима, земље западног Балкана повезује дигитализација, при чему је то кључ успеха за развој региона.

Она је, у том контексту, подвукла значај подстицања младих, додавши да они имају предузетничку енергију и да би зато требало охрабривати старт-ап компаније и иновационе делатности.

То је развојна шанса наше земље, у којој млади виде своју шансу, закључила је председница Владе.

По завршетку састанка, предвиђено је потписивање Уговора о Транспортној заједници западног Балкана, као један од конкретних резултата овогодишњег самита у Трсту.

Такође, очекује се усвајање вишегодишњег Акционог плана о регионалном економском простору западног Балкана, који обухвата трговину, инвестиције, мобилност и дигиталну интеграцију.

Самит ће бити окончан декларацијом председавајућег, у којој ће бити садржани закључци скупа и смернице за даље активности у областима о којима се на скупу дебатовало.

Берлински процес одржава се сваке године од 2014. године (Берлин 2014, Беч 2015, Париз 2016. и Трст 2017), а ове године посебан акценат биће стављен на јачање економског повезивања у региону западног Балкана.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs