Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Економија > Подршка за Акциони план за регионални економски простор

Подршка за Акциони план за регионални економски простор

Београд/Трст, 12. јул 2017. године – Шест лидера земаља западног Балкана (ЗБ6) подржали су данас на самиту у Трсту вишегодишњи Акциони план за регионални економски простор на западном Балкану (МАП).


У саопштењу Савета за регионалну сарадњу наводи се да је МАП израђен како би омогућио неометан проток робе, услуга, капитала и квалификоване радне снаге, чинећи овај регион атрактивним за улагања и трговину и убрзавајући приближавање ЕУ.

МАП предвиђа мере које ће помоћи приватном сектору да се оствари на тржишту од готово 20 милиона људи, и преусмери модел раста на регионални, уз дугорочне покретаче.

Мере се фокусирају на промовисање даље трговинске интеграције, увођење динамичног регионалног простора за инвестиције, олакшавање регионалне мобилности, стварање програма дигиталне интеграције.

Секретаријат Савета за регионалну сарадњу добио је задатак да, уз ЦЕФТА задужен за подручје слободне трговине, редовно информише самите у оквиру Берлинског процеса о напретку оствареном у спровођењу мера утврђених МАП-ом.

Лидери западног Балкана препознали су да ће спровођење свеобухватног програма утврђеног МАП-ом захтевати посвећеност и координацију и партнерство између органа власти, постојећих регионалних организација, приватног сектора, међународних организација и донатора који су активни у релевантним областима политике и ЕУ.

Они су стога позвали међународне организације, финансијске институције и донаторе који подржавају реформе у областима политика из МАП-а да своје програме помоћи ускладе са утврђеним потребама у имплементацији МАП-а.

За те сврхе, потребно је организовати конференцију посвећену координацији донатора до краја 2017. године, додаје се у саопштењу.


Основне информације
Пољопривреда
Индустрија, енергетика и рударство

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs