Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Србија заинтересована за инвестиције из Аустралије

Србија заинтересована за инвестиције из Аустралије

Београд, 14. јул 2017. године – Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић оценио је данас да је посета министра спољних послова Аустралије Џулије Бишоп Београду од историјског значаја и добра прилика за нови почетак у односима и унапређење билатералне сарадње.

Фото: mfa.gov.rs

Дачић је на заједничкој конференцији за новинаре навео да су свеукупни односи двеју земаља добри, оценивши да њиховом даљем јачању могу знатно допринети међусобне посете на високом нивоу.

Он је подсетио на то да велики број припадника српске дијаспоре живи у Аустралији, додавши да се 60.000 њих изјаснило да су пореклом из Србије.

С обзиром на то да Србија жели континуитет у односима са Аустралијом, успостављен је механизам консултација између два министарства, које су одржане у мају на нивоу помоћника министара, објаснио је први потпредседник Владе.

Према његовим речима, постоји интерес за развој сарадње, нарочито у области економије, док је трговинска размена веома мала и износи свега 15 милиона долара.

Србија је заинтересована и за повећање инвестиција из Аустралије, подвукао је Дачић и подсетио на то да већ постоје два пројекта са извођачима из те земље.

Први пројекат, како је објаснио, односи се на компанију "Рио Тинто“, која врши испитивање експлоатације руде литијума у Лозници, на шта је већ утрошила 90 милиона долара.

Други пројекат су археолошке ископине у Глацу поред Сремске Митровице, којем Аустралија придаје велики значај, а и ми смо заинтересовани јер он омогућује размену стручњака и промоцију наших археолошких налазишта из римског времена, указао је он.

Дачић је пренео да је са Бишоп разговарао и о могућностима наступа на трећим тржиштима, предложивши да се организује заједнички састанак са представницима земаља региона везано за заједничке економске интересе.

Он је посебно истакао податак да је Аустралија рекордер у привредном расту, с обзиром на то да је 26 година заредом бележила раст БДП-а, и да је последња рецесија у тој земљи била 1991. године.

Када је реч о сарадњи двеју земаља, први потпредседник Владе је напоменуо да је решено питање признавања возачких дозвола, док се разговара о споразуму о социјалном осигурању.

Такође, Србија је заинтересована и за поједностављење процедуре добијања виза, објаснио је Дачић, уз напомену да нема ослобађања од визног режима с обзиром на географски положај Аустралије.

Фото: mfa.gov.rs

Бишоп је објаснила да Аустралија покушава да досегне до земаља са којима има заједнички циљ, а Србија је демократија која је посвећена слободном тржишту и људима, као и међународном праву.

Имамо заједнички оквир и веома је важно да у време међународне несигурности и превирања заједно делимо погледе и промовишемо исте ставове, истакла је она и подвукла да је Аустралија охрабрена чињеницом да је нова Влада Србије посвећена прикључењу ЕУ.

Аустралија је, како је нагласила, тринаеста најзначајнија економија света, која је оборила рекорд да 26 година заредом има економски раст, што није случајност, већ последица вишегодишњих економских реформи, отворене економије оријентисане на извоз и сталне потраге за новим тржиштима.

Према њеним речима, компанија "Рио Тинто", која је активна у Србији, глобална је фирма са репутацијом да је социјално одговорна и посвећена еколошкој заштити, а пројекат у Србији допринеће економском развоју и отварању нових радних места.

Бишоп је изразила уверење да ће и друге рударске компаније из Аустралије доћи у Србију, уз напомену да постоји интересовање инвеститора за проширење својих активности у Србији.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs