Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > Унапређење мера заштите од насиља у породици

Унапређење мера заштите од насиља у породици

Београд, 15. јул 2017. године – Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Републике Србије саопштило је данас да је ове недеље предузет читав низ конкретних корака како би се мере заштите од насиља у породици и родно заснованог насиља подигле на највиши ниво.

У складу са тим, руководство Сектора за антидискриминациону политику и унапређење родне равноправности састало се са представницама председника Координационог тела за родну равноправност Зоране Михајловић, поводом унапређења сарадње, као и решавања питања националног СОС телефона.

Уз пуну подршку министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зорана Ђорђевића, најављена је ближа сарадња ресорног министарства и Координационог тела, која подразумева заједнички наступ, промоцију и активности у смеру доношења закона о родној равноправности, на коме се ради већ две године.

Тема састанка била је и решавање питања националног СОС телефона, где је први корак већ направљен усвајањем Правилника којим су успостављени стандарди.

Корак који следи биће и заједнички састанак Министарства и Координационог тела са свим релевантним институцијама, удружењима и организацијама цивилног друштва у овој области.

Ђорђевић је такође био у првој званичној посети поверенику за заштиту равноправности Бранкици Јанковић, од када је преузео дужност.

На том састанку је било речи о стању у остваривању равноправности у друштвеним односима.

С обзиром на друштвени значај забране дискриминације и унапређивања родне равноправности, министар је истакао важност формирања сектора који ће се бавити овим питањима.

Он је истовремено нагласио да ће једна од значајних активности у овој области бити и праћење, анализа ефеката и предлагање мера за унапређење родне равноправности, као и социјалне укључености породица и појединаца.

Посебна пажња посвећена је и положају особа са инвалидитетом, при чему је Ђорђевић најавио посвећеност Министарства овом важном питању, уз очување и унапређење Сектора за особе са инвалидитетом.

Такође, разговарано је и о досадашњим активностима на изменама и допунама Закона о забрани дискриминације, у складу са препорукама Европске комисије и преузетим обавезама Србије у претприступним преговорима за чланство у ЕУ.

Једна од кључних тема била је и улога Министарства у спречавању насиља над женама, потреба ефикаснијег сузбијања дискриминације и будуће заједничке активности у области едукације запослених у Инспекторату рада.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs