Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Велики потенцијал Србије у сектору рударства

Велики потенцијал Србије у сектору рударства

Београд, 15. јул 2017. године – Министар рударства и енергетике у Влади Републике Србије Александар Антић и министар спољних послова Аустралије Џулија Бишоп оценили су данас током сусрета у Београду да Србија има велики интерес за унапређење политичких односа са Аустралијом.


Антић је том приликом указао на велики потенцијал Србије у сектору рударства, додавши да мултинационална компанија „Рио Тинто“ има велику активност у околини Лознице, где, у оквиру пројекта „Јадар“, врши истраживања јединствене минералне композиције руде литијума.

Он је навео да пројекат „Јадар“ представља озбиљан и значајан посао за компанију „Рио Тинто“, али и велику могућност за развој Србије, имајући у виду да ће се то налазиште светске класе брзо наћи у фази отварања рудника, који ће генерисати више од 10 одсто светске производње литијума.

Министар је рекао да то представља додатни основ за даљи развој сарадње двеју земаља у сектору рударства, уз оцену да све веће присуство аустралијских компанија на рударским конференцијама у Србији говори у прилог томе да за њих постајемо привлачно тржиште.

Србија има добар Закон о рударству и геолошким истраживањима и оцењена је као сигурна држава за инвестирање, што поткрепљује чињеница да се у сектору рударства компаније одлучују на дугорочна улагања и да је Србија, отпочињањем пројекта „Јадар“, задобила поверење страних инвеститора, оценио је Антић.

Бишоп је истакла да је Србија стабилна демократска држава са развијеним институцијама и слободним тржиштем.

Она је додала да је компанија „Рио Тинто“ социјално и безбедносно одговорна компанија, која спада у светске лидере по експлоатацији руда, а потписивање предвиђеног меморандума о разумевању дало би додатни замајац економској размени двеју земаља.

У разговору је констатовано да рударски бизнис није само експлоатација руда, већ и одговорно понашање према људским животима, квалитетна сарадња са локалним самоуправама и висока свест о очувању животне средине.

Антић је закључио да аустралијске компаније те стандарде поштују и примењују на српском тржишту, као и да је српска страна заинтересована да своје потенцијале стави на располагање тамошњим фирмама, и подсетио на то да у овом тренутку постоји више од 100 значајних поља на којима се врше истраживања.

Посета министра спољних послова Аустралије допринеће бољим свеукупним економским односима двеју земаља, оцењено је на састанку.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs