Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Економија > Пронаћи решење за штрајк радника у „Фијату“

Пронаћи решење за штрајк радника у „Фијату“

Београд, 16. јул 2017. године – Министарство привреде Владе Републике Србије саопштило је да су Влада и то министарство били и остаће на располагању и штрајкачком одбору и радницима „Фијата“ свакога дана у недељи, што показује и податак да је било дана када је до дубоко у ноћ разговарано са синдикатима и тражено решење за ову ситуацију.

Председница Владе Ана Брнабић и представници Министарства привреде су у разговорима са штрајкачким одбором, у више наврата, инсистирали на разговору свих интересних страна у циљу решавања њихових захтева.

Том приликом изражена је апсолутна спремност Владе Србије да се подрже радници у томе да се сва питања која сматрају важним отворе, при чему се ту посебно мисли на анализу производног процеса и свих радних станица како би се, ако је потребно, оптимизовао производни процес да би радницима било лакше.

Такође, било је речи о томе да се у сарадњи са градом Крагујевцем реши превоз радника у вечерњим часовима, што је потврдио и градоначелник, као и да се уведе „бонус ефикасности“ од 2017. године, који ће се исплаћивати у фебруару сваке године за претходну годину и ући ће у нове колективне уговоре о којима ће се одмах ући у преговоре.

Током састанка представника Владе са штрајкачким одбором разговарано је и о томе да се, и поред тога што је у последњих осам месеци „Фијат“ обезбедио два повећања плата – у новембру 2016. и марту 2017. године, разговара о додатном повећању плата.

Штрајкачки одбор „Фијата“ сматрао је да је све ово недовољно и једино на чему су инсистирали јесте да Влада гарантује основну плату од 45.000 динара, што није могуће у овом тренутку, у складу са Уставом и Законом.

Министарство привреде и Влада Србије остају у потпуности посвећени томе да се са радницима „Фијата“ пронађе решење и да их подрже у томе да се о свим њиховима захтевима разговара.

„Фијат“ није важан само за раднике који у овој фабрици у Србији раде и њихове породице, већ и за целу Србију.

Министарство апелује на представнике радника и раднике у крагујевачком „Фијату“ да буду свесни последица које може да има све ово што се у протекле две недеље дешава, пре свега, за „Фијат“, град Крагујевац и целу Србију, уз позив да се започну разговори са представницима компаније око решавања проблема за које радници сматрају да су важни.

Бојимо се да кретање у овом правцу може имати велике последице за целу Србију, укључујући и кооперанте и друге фирме које сарађују са „Фијатом“, као и да се овако шаље неозбиљна порука свим потенцијалним инвеститорима, наводи се у саопштењу Министарства привреде.


Основне информације
Пољопривреда
Индустрија, енергетика и рударство

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs