Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Развој система научних института међу приоритетима

Развој система научних института међу приоритетима

Београд, 17. јул 2017. године – Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за иновације и технологију Ненад Поповић поручио је данас током посете Институту за нуклеарне науке "Винча" да ће Влада Србије у наредном периоду акценат ставити управо на развој система научних института.


Поповић је истакао да ће тежиште, пре свега, бити на иновационој инфраструктури и програмима, који треба да буду у функцији индустрије.

Министар је разговарао са руководством Института, које му је представило рад те установе, а обишао је и постројење за третман радиоактивног отпада и комплекс нуклеарних реактора.

Он је указао на то да је "Винча", без сумње, међу стожерима научних институција у Србији, уз напомену да Влада апсолутно препознаје да су знање и иновације кључни за међународну конкурентност наше земље.

Директор Института за нуклеарне науке "Винча" Борислав Грубор рекао је да му је драго што је држава препознала важност иновација и технолошког развоја, и поручио да је Институт спреман да пружи пун допринос програму Владе у том смислу.

Он је подсетио на то да је тај институт основан 1948. године као научни центар за истраживање најсавременијих тема у основним природним наукама – физици, хемији и биологији.

Након програма развоја нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе, развио се мултидисциплинарни институт, који се бави и научно-истраживачким радом и давањем услуга тржишту, објаснио је Грубор.

Поповић је данас посетио и Јавно предузеће "Нуклеарни објекти Србије" у Винчи, где је разговарао са директором Далибором Арбутином.

Током сусрета је било речи о развоју и примени иновација и нових технологија у области нуклеарних активности и управљања нуклеарним отпадом.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs