Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > Блокови Б1 и Б2 у Костолцу добили постројења за одсумпоравање

Блокови Б1 и Б2 у Костолцу добили постројења за одсумпоравање

Костолац, 17. јул 2017. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је у сарадњи са Кином завршен пројекат изградње постројења за ослобађање од сумпора димних гасова у блоковима Б1 и Б2 у Термоелектрани "Костолац Б".

Фото: Фонет

Брнабић је након посете овом енергетском објекту, заједно са председником Сталног комитета 12. свекинеског народног конгреса Народне Републике Кине Џангом Деђиангом, истакла да је у току пробни рад и да ускоро очекује и добијање употребне дозволе.

Она је подсетила на то да ће иста кинеска компанија "CMEC" градити и нови блок Б3 од 350 мегавата, што ће бити значајно за повећање капацитета српског енергетског сектора.

Влада Србије сарађује са Кином на озбиљним пројектима, а један од њих је ТЕ "Костолац", нагласила је она и најавила да ће са кинеском делегацијом посетити и Железару Смедерево, која је један од највећих успешних пројеката сарадње двеју земаља.

Поред та два пројекта, како је додала, Кина и Србија сарађују и у широком спектру других пројеката, од туризма до инфраструктуре.

Такође, један од значајнијих пројеката јесте и модернизација пруге Београд– Будимпешта, затим од јесени и директан лет Београд–Пекинг, а велики помак је остварен и у сарадњи у области пољопривреде и културе, прецизирала је Брнабић.

Према њеним речима, веома је важно то што је Србија једна од централних земаља за Кину у глобалном пројекту те земље Један појас–један пут, као и то што се управо Србија позиционирала као земља која је централна за сарадњу између ЕУ и Кине, што је привилегија и велики подстицај за нашу привреду.

У посети Костолцу боравили су и председник Скупштине Србије Маја Гојковић, министар рударства и енергетике Александар Антић, министар привреде Горан Кнежевић и в.д. директора ЈП "Електропривреда Србије" (ЕПС) Милорад Грчић.

Кинеска компанија "CMEC" је спровела пројекат изградње постројења за одсумпоравање димних гасова блокова Б1 и Б2 Термоелектране "Костолац", у циљу смањења емисија штетних гасова на законом прописане вредности, што ће знатно допринети заштити животне средине.

Уговором који су ЕПС и некадашње ПД „Термоелектране и копови Костолац“ потписали 8. децембра 2010. године са овом кинеском компанијом, а који је ступио на снагу 26. децембра 2012. године, дефинисана је прва фаза пројекта ТЕ „Костолац Б“.

Вредност пројекта изградње система за одсумпоравање износи 130,5 милиона долара, док су радови на изградњи система одсумпоравања за блокове Б1 и Б2 званично почели 1. маја 2014. године.

ЕПС и кинеска компанија "CMEC" почели су у јануару монтажу савременог БТО система, роторног багера, на површинском копу Дрмно у Костолцу, чиме је почела друга фаза модернизације Термолектране "Костолац", а укупна вредност пројекта износи 715,6 милиона долара.

Монтажа роторног багера је део пројекта изградње трећег блока у ТЕ "Костолац Б" од 350 мегавата, који ће бити прво велико енергетско постројење које ће Србија добити након три деценије.

Блок Б би требало да буде завршен 2020. године.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs