Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Косово и Метохија > Правосуђе на Космету у служби злочинаца

Правосуђе на Космету у служби злочинаца

Београд, 28. јул 2017. године – Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Марко Ђурић изјавио је данас да су правосудни органи на Космету ослобађањем Љирима Јакупија, званог „Командант Наци“, још једном потврдили да су инструмент у рукама политике.

Фото: Танјуг

Ђурић је истакао да су они овим чином показали да не намеравају да прекину са праксом заташкавања и релативизовања злочина које су током сукоба у нашој јужној покрајини, у име фашистичке великоалбанске идеје, починили чланови терористичких организација, такозване Ослободилачке војске Косова и такозване Ослободилачке војске Прешева, Медвеђе и Бујановца.

Друштво на Космету ће, како је упозорио, бити у озбиљној вредносној и безбедносној кризи док год улицама буду слободно шетали шефови криминалних и паравојних кланова, а демократизација и мултиетничност ће бити само мртво слово на папиру.

Он је подсетио на то да су почетком овог месеца правосудни органи на Космету ослободили градоначелника Србице Самија Љуштакуа свих оптужби за ратне злочине, док је пре два месеца обустављена истрага за злочин над 14 српских цивила у Старом Грацком.

Истинска демократија подразумева отклон друштва од злочина и организованог криминала, а правосуђе у томе мора имати пресудну улогу.

Међутим, правосуђе на Космету изнова доказује да је оруђе у служби оних који би требало да се први нађу на његовом удару, подвукао је Ђурић.

Према његовим речима, одлуке судова на Космету показују да привремене покрајинске институције немају капацитет за прављење таквог отклона и окретање ка будућности која неће бити оптерећена злочиначким наслеђем тамошње политичке елите.

Он је нагласио да је ново ослобађање Јакупија свих оптужби, пет година после ослобађања оптужбе за терористичке акте на југу Србије почињене 2003. године, само још једна порука којом се потврђује и неуспех међународне заједнице да на Космету направи друштво засновано на владавини права.

Одлука да се на слободу пуштају оптужени терористи за почињене злочине показује да у нашој јужној покрајини нема правде ни за српске, али ни за албанске жртве терора такозваних ОВК и ОВПМБ, и да је Србе на Космету дозвољено убијати, закључио је Ђурић.


Документи
  Резолуција о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији (2013)
  Политичка Платформа за разговоре са представницима привремених институција самоуправе у Приштини (2013)
  Споразуми постигнути у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ (2011)

Линк
Канцеларија за Косово и Метохију

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs