Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Култура и вера > Изузетан значај дигиталне промоције културног наслеђа

Изузетан значај дигиталне промоције културног наслеђа

Београд, 1. август 2017. године – Министар културе и информисања у Влади Републике Србије Владан Вукосављевић, генерални директор компаније "Телеком Србија" Предраг Ћулибрк и директор Математичког института САНУ Зоран Огњановић потписали су данас Споразум о сарадњи у процесу дигитализације културног наслеђа и савременог стваралаштва.
Споразум ће обезбедити развој инфраструктуре установа културе неопходне за дигитализацију културног наслеђа и савременог стваралаштва и јачање њихових капацитета у спровођењу овог процеса.

Такође, то ће омогућити и експертску помоћ, што ће допринети већој доступности културних садржаја и квалитетном представљању наше културне баштине и дигитализоване културне грађе домаћој и светској јавности.

Вукосављевић је, након потписивања овог споразума у Влади Србије, рекао да је дигитализација један од приоритета Владе Србије у свим аспектима, па тако и у културном.

Према његовим речима, на тај начин ствара се могућност да се установе културе развију и уђу у корак са временом, а дигитализацији ће бити посвећена значајна пажња и у Нацрту стратегије културног развоја од 2017. до 2027. године.

Предраг Ћулибрк
Ћулибрк је изразио задовољство због учешћа "Телекома" у овом пројекту од националног значаја, нагласивши да је реч о друштвено одговорној компанији, која је спремна да на сличан начин учествује и у другим областима.

"Телеком" ће, како је објаснио, пружити подршку у планирању и имплементацији дигиталне инфраструктуре како би се културно наслеђе и савремено стваралаштво сачували од заборава.

Постоји још један важан циљ, а то је да културно наслеђе буде доступно и ширим круговима друштва, како би се сви упознали са историјом и савременим дешавањима нашег друштва, поручио је Ћулибрк.

Зоран Огњановић
Огњановић је подсетио на то да је САНУ у већем броју пројеката сарађивала са Народном библиотеком и Народним музејом, али другим културним установама, организујући притом велики број пројеката који чувају културну баштину.

Споразум о сарадњи представљаће и квалитетан додатак образовном систему, јер ће ђаци који проучавају српски језик и ликовну уметност моћи да једним кликом преузму све што их занима, закључио је Огњановић.


Мултимедија
Viva Vox – Новогодишњи концерт у Генералној скупштини УН у Њујорку (14. јануар 2013. године)

EXIT 2008 (одломак)

Финално вече "Песме Евровизије" 2008. у Београду (одломак)

Гуча 2007: Концерт Горана Бреговића (одломак)

Гуча - заштитни знак Србије (одломак)

Србија - победник "Песме Евровизије" 2007. (одломак)

Врста датотеке: Real Media. Извор: Радио-телевизија Србије

Прочитајте и
Помоћ настрадалом манастиру Хиландар
Дигиталне слике сачувале оно што је ватра уништила у Хиландару
ФОТО ГАЛЕРИЈА: ШЕСТ ВЕКОВА СРПСКЕ ПРЕСТОНИЦЕ

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs