Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Косово и Метохија > Заштита српских интереса кроз деловање Српске листе

Заштита српских интереса кроз деловање Српске листе

Београд, 2. август 2017. године – Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Марко Ђурић и председник Српске листе Горан Ракић разговарали су данас о политичкој ситуацији у нашој јужној покрајини и позицијама Српске листе поводом формирања привремених институција самоуправе у Приштини.


Ђурић је констатовао да су изванредни резултати Српске листе на парламентарним изборима на Косову и Метохији и остварено политичко јединство ојачали позиције српског народа у покрајини и његове капацитете за то да се ефикасније бори за остваривање својих права и интереса, у чему ће и надаље имати пуну подршку Владе Србије.

Ракић је рекао да ова странка има јасно дефинисан програм и циљеве, као и капацитет да се као снажна, компактна и јединствена политичка снага бори за те циљеве унутар привремених институција самоуправе на Косову и Метохији.

Српска листа ће, како је истакао, све битне одлуке увек доносити у сарадњи са Владом Србије и председником Србије Александром Вучићем.

Он је указао на то да ће модалитети ангажовања српских политичких представника у институцијама у Приштини зависити од односа албанских политичких актера према правима и интересима српскога народа на Косову и Метохији.

Истовремено, Ракић је поручио да српске политичке представнике, захваљујући оствареном резултату Српске листе, више нико неће моћи да третира као декор.

Однос према појединим албанским политичким актерима на Косову и Метохији ће, како је поновио, зависити искључиво од њихове спремности да уваже новонасталу политичку реалност и учине искрене кораке ка побољшању положаја српског народа у покрајини.

Ђурић и Ракић су истакли и да је веома важно да Срби са Косова и Метохије узму активно учешће у унутрашњем друштвеном и политичком дијалогу о нашој јужној покрајини, који је покренут на иницијативу председника Републике Србије Александра Вучића, наводи се у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију.


Документи
  Резолуција о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији (2013)
  Политичка Платформа за разговоре са представницима привремених институција самоуправе у Приштини (2013)
  Споразуми постигнути у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ (2011)

Линк
Канцеларија за Косово и Метохију

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs