Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења Владе > Влада Србије поздравила одлуку Хрватске

Влада Србије поздравила одлуку Хрватске

Београд, 10. август 2017. године – Влада Републике Србије поздравља одлуку Владе Републике Хрватске, да врати цене инспекцијског надзора за воће и поврће са 270 на 12 евра по биљној врсти.

Ана Брнабић
Фото: Танјуг
Председница Владе Ана Брнабић изјавила је да је одлука хрватских органа у економском смислу једино исправна, јер су повећањем цена и једностраним одлукама штету трпеле све земље региона.

Враћање цена на пређашњи ниво допринеће релаксацији односа међу државама у региону, истакла је она, уз оцену да је сарадња у свим областима важна за стабилност, а посебно за унапређење економског раста.

Брнабић је упутила апел свим странама да се убудуће уздрже од једностраних потеза, без консултација и договора са суседима.

Током протеклих дана, како је нагласила, потврдили смо да се сви проблеми и отворена питања могу решити дијалогом, на чему Србија увек инсистира, а посебно када је реч о сарадњи са суседима.

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић најавио је да ће Влада Србије наставити комуникацију и сарадњу са министрима Босне и Херцеговине, Црне Горе и Македоније.

Желимо да нам се у томе прикључе и представници Владе Хрватске, са циљем уклањања свих препрека и ванцаринских баријера између наших држава, додао је он.

Све земље региона, како је нагласио, су појединачно релативно мала тржишта и једино слободним кретањем роба, људи и капитала и стварањем заједничког економског простора можемо да обезбедимо развој и стабилност читавог региона.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић изразио је наду да оваквих једностраних одлука више неће бити.

Сваки пут кад неко доведе у питање извоз српских пољопривредних производа, на овакав начин, Србија ће искористити сва међународно дозвољена средства да се заштити. Трговина у региону је од врхунског значаја и нико не сме да се игра оваквим стварима, поручио је Недимовић.

Након одлуке хрватских власти о повећању цена инспекцијског надзора за 22 пута, председница Владе Ана Брнабић, на маргинама Самита Америчко-јадранске повеље, 2. августа у Подгорици, састала се са хрватским колегом Андрејем Пленковићем, чиме је иницирала разговоре о решавању овог изузетно важног регионалног питања.

Након иницијалног састанка премијера Србије и Хрватске, спорно питање решено је у веома кратком року.


Документи
Извештаји са седница Владе: предлози закона, стратегије, решења, уредбе, закључци, одлуке, информације ...

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs