Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > Преквалификацијом кадрова до унапређења ИТ сектора у Србији

Преквалификацијом кадрова до унапређења ИТ сектора у Србији

Београд, 11. август 2017. године – Председник Владе Републике Србије и председавајући Савету за иновационо предузетништво и информационе технологије Ана Брнабић изјавила је данас да ИТ сектор има велики потенцијал и може да буде ослонац привредног раста и економског развоја наше земље.

Брнабић је поводом завршетка једног од курсева у пилот програму преквалификација у ИТ сектору, који је у априлу ове године покренуо поменути савет, истакла да је преквалификација само један корак на путу ка унапређењу ИТ сектора у Србији.

Она је, честитајући полазницима курса који је окончан на Факултету организационих наука, нагласила да ИТ сектору недостају људи, а овај програм је осмишљен тако да, кроз додатну едукацију, креира кадрове који одговарају потребама компанија.

Брнабић је указала и на чињеницу да успешним завршетком обуке, кандидати повећавају своју шансу да брже нађу посао у ИТ сектору.

Диплому о успешно завршеној обуци у програмском језику Јава, добила су 23 полазника, које очекује полагање теста за међународно признати Оракл Јава сертификат, и прилика да као јуниор програмери похађају праксу у неколико водећих домаћих ИТ компанија.

После успешно завршене практичне обуке полазници ће имати довољно искуства да нађу први посао на позицији програмера почетника.

Њима ће у наредних пет месеци бити доступан и научно-истраживачки центар Факултета организационих наука.

Обука за јуниор програмере у ИТ сектору, у оквиру пилот програма, спроводи се, осим Београда, и у Новом Саду и Нишу. Сви курсеви ће бити завршени до краја августа, након чега већину полазника очекује пракса.

Курс Application Programming „Линк групе“ у Београду похађа 15 полазника, а њих десет програм за Web Development.

Обука у „Војводина ИКТ кластер – VOICT“ у Новом Саду, где је 24 полазника прошло курс из програмског језика Јава, завршен је прошле недеље.

За рад у програмском језику Јава, курс похађа12 полазника у „Кластеру за напредне технологије (NiCAT)“ у Нишу, док њих 13 стиче знање за рад у програмском окружењу .НЕТ.

Школама ће бити исплаћено 30 одсто цене обука само ако полазник буде запослен са минималном нето платом од 40.000 динара у ИТ-у, бар три месеца у периоду од девет месеци након завршетка обуке.

Образовни профил полазника едукације је разноврстан, од економиста и правника, до људи запослених у угоститељским делатностима.

Највећи број полазника има средњу стручну спрему и старости је од 26 до 35 година, док поједини имају и више од 56 година. Већина полазника тренутно није у радном односу, док је мањи број кандидата који су запослени.

План је да се, уколико се пилот пројекат покаже као успешан, у главној фази започне обука за додатних 900 полазника до краја ове године.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs