Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > Иновације и образовање покретачи раста и развоја Србије

Иновације и образовање покретачи раста и развоја Србије

Београд, 20. август 2017. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић отворила је данас међународну конференцију „Едитовање генома: биомедицинске и етичке перспективе“ коју заједнички организују Центар за биоетичке студије (ЦБС) из Београда, Хејстингс центар (The Hastings Center) из Њујорка и Медицински факултет Универзитета у Њујорку (New York University).


Брнабић је указала на то да данашња Конференција окупља светске стручњаке и научнике који ће разговарати не само о техннологији, већ и о томе како она утиче на различите сфере нашег живота, нагласивши да је улога Владе да креира образовни систем који ће младима у Србији омогућити да развијају критичко и аналитичко размишљање, истовремено охрабрујући дијалог из којег ће проистећи најбоља решења.

Управо то промовише данашња Kонференција, тиме што на њој стручњаци разговарају о томе како социјална правда, морал и етика утичу на технологију која се све брже развија и утиче на живот свакога од нас, истакла је она.

Констатујући да је сучељавање различитих идеја и мишљења обележје снажног екосистема који подстиче иновације, председница Владе је нагласила да су Београд и остали градови у Србији увек неговали такав начин размишљања.

Образовање и иновације најважнији су приоритети Владе Србије јер они представљају кључне покретаче нашег раста и развоја, рекла је Брнабић обраћајући се светски признатим стручњацима и научницима који учествују у раду скупа.

Говорећи о убрзању нашег раста, председница Владе нагласила је да ослањање на традиционалне секторе развоја није довољно, већ да као друштво активно морамо тражити начине да наше младе припремимо за будућност.


У условима сталних промена које глобализација намеће свим земљама, а посебно онима које имају релативно малу популацију, Србија се мора припремити за промене тако што ће им ићи у сусрет. Послови будућности захтеваће од наше радне снаге да разуме то како технологија и иновације утичу на наш свакодневни живот, почев од тога шта једемо, до тога како се лечимо, рекла је Брнабић.

Она је додала да Влада има одлучујућу улогу у стварању подстицајног екосистема за развој иновација и снажно подржава област истраживања и развоја у иновационим компанијама које за наше грађане раде на креирању послова будућности.

Подсећам вас на то да је Фонд за иновациону делатност Републике Србије само прошле године издвојио финансијску помоћ од три милиона евра институцијама и компанијама које се баве истраживањем и развојем, што им је омогућило да увећају своје приходе за више од 50 одсто, а извоз пет пута, нагласила је председница Владе и додала да је то креирало додатну вредност нашој економији и створило нове послове будућности за наше младе.

Намера ове Владе је да промовише Србију као центар напредних иновација у региону, закључила је председница Владе у обраћању и нагласила да је одржавање данашње конференције у Србији одлучан корак у правом смеру. Она је навела да је Влада покренула јединствени пројекат „Центар за истраживање матичних ћелија“ у Крагујевцу који је први центар те врсте у овом делу Европе и да на ту чињеницу сви треба да будемо поносни.

Брнабић је посебно нагласила да је поносна на то што је наша земља данас домаћин врхунским светским стручњацима и научницима, додајући да очекује да Србија поново буде домаћин овако значајних скупова и да се тако шаље порука о модерној Србији, која је већ део савременог света који се убрзано мења и развија.

Међународна конференција „Едитовање генома: биомедицинске и етичке перспективе“, један је од најважнијих биоетичких догађаја у свету у овој години, на којем учествују нека од најугледнијих имена у свету науке и филозофије.

Светски признати научници и стручњаци ће, између осталог, разговарати и о томе да ли едитовање гена води искорењивању бројних болести (генетичке болести, малигнитети, ХИВ/АИДС) или може да склизне ка нежељеним облицима генетичког инжењеринга.

Организација за образовање, науку и културу Уједињених нација (UNESCO) именовала је Центар за биоетичке студије из Београда (ЦБС) за седиште Унеско Катедре за биоетику за Европу, док је Универзитет у Кембриџу при ЦБС формирао Кембриџ радну групу за биоетичку едукацију.

У претходне четири године ЦБС је организовао две велике међународне конференције: 2013. године у сарадњи са Оксфордом и 2015. године у сарадњи са Хејстингс центром.Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs