Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > Унапређење положаја жена и маргинализованих група

Унапређење положаја жена и маргинализованих група

Београд, 20. август 2017. године – Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије формирало је Сектор за антидискриминациону политику и унапређење родне равноправности, како би се унапредио положај жена, маргинализованих група и пружила подршка за ублажавање мигрантске кризе.

Како се наводи у саопштењу, један од првих приоритета овог сектора је рад на закону о забрани од дискриминације који би Влада Србије у новембру требало да предложи Скупштини на усвајање. 

Нина Митић, в.д. помоћника министра за антидискриминациону политику и унапређење родне равноправности изразила је очекивање да ће Сектор својим радом значајно допринесе побољшању положаја жена у нашем друштву, и кроз нови Закон о родној равноправности чији носилац је управо овај сектор, односно Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања по Закону о Влади.

У оквиру ове области, додала је она, Министарство ће у најскоријем року формирати радну групу за доношење низа прописа, чије ће доношење значајно допринети положају жена у нашем друштву, при чему ће у оквиру радне групе бити укључени сви релевантни актери, укључујући и невладин сектор.

Министарство сарађује са Повереником за заштиту равноправности, Координационим телом за родну равноправност Владе Републике Србије, са Политичким саветом и Мултисекторским телом, невладиним организацијама и удружењима чији је циљ заштита и унапређење равноправности, додала је она.

Заједничким снагама радићемо на измени и допуни Закона о забрани дискриминације, како би он био усклађен са европским законодавством. Тиме ћемо унапредити регулаторни оквир за заштиту грађана и грађанки од дискриминације и остварити интензивну сарадњу са организацијама цивилног друштва, стручном јавношћу и медијима, истиче Митић

Приликом усвајања и примене прописа, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, ће као и до сада успешно сарађивати са свим релевантним актерима. 

Министарство је у завршној фази добијања пројекта увођења националне СОС телефонске линије, који ће спровести уз подршку ЕУ, ради унапређења националних капацитета за подршку жртвама насиља. Наш модел СОС телефона биће по моделу најбоље праксе у ЕУ. 

Када је у питању антидискриминациона политика, Министарство ће поред помоћи свим маргинализованим групама и пружања подршке ублажавању мигрантске кризе, наставити и са интеграцијом Рома и Ромкиња у Републици Србији, а све у складу са постојећом Стратегијом.

Како би унапредило компетенције својих запослених, Министарство планира да од октобра започне обуку социјалних радника, као и инспектора за рад у вези са трговином људима, злоупотребом дечијег рада, запошљавања маргинализованих друштвених група, наводи се у саопштењу Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs